Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η Ευρώπη κλαίουσα

Ο 80χρονος αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είναι σαν τον αγαπημένο μας προφήτη Παΐσιο που είχε το χάρισμα να προφητεύει τα αυτονόητα. Ο παππούλης με το αλτσχάιμερ, ο Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου, προφήτευσε μια εβδομάδα μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων ότι τα τανκς της Μόσχας θα περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά… δεν θα κερδίσουν ποτέ την καρδιά του …Ιρανικού λαού.

Στην ιστορική σύνοδο G7-NATO-EE της 24-25ης Μαρτίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν, μπροστά στην  ευγνωμονούσα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είπε ότι θα «προσπαθήσει να φέρει» 15 δις κυβικά μέτρα αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο για το 2022 (σε τιμές 5-7 φορές ακριβότερα από το «κακό» ρωσικό αέριο) με την προοπτική να δίνει 50 δις ως το …2030. (Μόνο για το 2021 η «κραταιά» Ευρώπη χρησιμοποίησε 155 δις κυβικών μέτρων ρώσικου αερίου μέσω αγωγών).

Ναι, αυτή είναι η περίφημη πράσινη ευρωπαϊκή ατζέντα 2030! Οι μικρόνοες και αυτοκαταστροφικοί ευρωπαίοι ηγέτες τα έκαναν τόσο μούσκεμα με τις κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και την ταπεινωτική αξίωση του ρώσου προέδρου να πληρώνουν το λογαριασμό σε ρούβλι, που δεν τόλμησαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις και ήδη προβληματίζονται για τις προηγούμενες.

Που λέτε, λοιπόν, στην τριπλή Σύνοδο είχαν εναποτεθεί προσδοκίες ευρύτερης χάραξης κοινής Ευρωπαϊκής πορείας για την αντιμετώπιση του γεωπολιτικού σοκ από την εισβολή στην Ουκρανία. Από δίπλα και ως συνέπειά της, την αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής (και επισιτιστικής…) κρίσης. Μάλιστα, χτίζοντας στην εμπειρία των εργαλείων, που είχαν διαμορφωθεί από την ΕΕ «27» για την αντιμετώπιση του αμέσως προηγούμενου σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού. Και βέβαια, είχε διαμορφωθεί η ισχυρή προσδοκία θεσμικών κινήσεων – από την ενοποιούμενη άμυνα μέχρι την δημιουργία κοινών μηχανισμών για διαχείριση της ενεργειακής πίεσης/εξάρτησης από την Ρωσία.

Και άντε, ο Μπάιντεν φέρνει το πανάκριβο αμερικάνικο LNG. Πως θα παραληφθεί και πως θα διατεθεί στην κατανάλωση χωρίς τέρμιναλς, αποθηκευτικούς χώρους  και αγωγούς;  Από τέρμιναλς, η Γερμανία – ο βασικός καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου – διαθέτει πόσα; Μηδέν! Η περιφερειακή/περιθωριακή Ελλάδα με την Ρεβυθούσα και αύριο το FSRU Αλεξανδρούπολης καυχάται για δυο. Κοντά στην Γερμανία, η Λιθουανία έχει 1, η Πολωνία προωθεί άλλο 1, από την άλλη πλευρά το Βέλγιο έχει 3, ο Ολλανδία μελετά 1…. Τρίτον, έστω και φθάνει το LNG με το καλό και παραλαμβάνεται. Προς την βιομηχανική και οικιακή κατανάλωση πώς φτάνει; Μα… με δίκτυο αγωγών. Αυτή η υποδομή, πόσον χρόνο χρειάζεται για να ωριμάσει και να αποδώσει; Αυτά μας επισημαίνουν διάφοροι σοβαροί και μετρημένοι ευρωπαίοι σχολιαστές.

Προηγουμένως η κυρία Φον Ντερ Λάιεν είχε πάει και στο Κατάρ να ζητιανέψει αέριο -πρωτίστως για τη Γερμανία-  αλλά ο Καταριανός Σεΐχης της είπε πολύ ευχαρίστως, αλλά ξέρετε εμείς πουλάμε το 90% του αερίου μας με μακροχρόνια συμβόλαια, κι αυτά τα βραχυχρόνια, που προσπαθείτε να μας φέρετε δεν μας ενδιαφέρουν. Επίσης, το γεγονός ότι μας έχετε στοχεύσει με διάφορες διαδικασίες anti-trust δεν βοηθάει και το ξέρετε, περιμένουμε πρώτα να δούμε αν σοβαρολογείτε. Μετά το 2025 και βλέπουμε.

Επόμενη στάση. Τεχεράνη. Ιδού πως αντιμετώπισαν οι Ιρανοί μουλάδες τους ταπεινωμένους ευρωπαίους τώρα που τους πέτυχαν στην ανάγκη. Πρώτα  θα επιστρέψετε σαν καλά παιδιά στην πυρηνική συμφωνία που αποχωρήσατε μαζί με τον Τραμπ και θα κλείσετε το θέμα όμορφα-όμορφα στην  Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα επιστρέψετε τα δις που  χρωστάτε για αυτά που σας πουλήσαμε και θα το σκεφτούμε βάζοντας μπροστά τον Λαβρόφ για πρόσθετες εγγυήσεις.

Οι βάρβαροι Σαουδάραβες, αν και δέχονται βοήθεια από τη Δύση για τον πόλεμο στην Υεμένη, δεν στάθηκαν ιδιαίτερα ευγνώμονες παρά τα αμερικανικά καλοπιάσματα και είπαν, σταυρώνοντας τα χέρια, πως «όπως εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε στις ΗΠΑ τί να κάνει, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν αξίωση να κάνουμε ό,τι μας λένε».  Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Ιράν είναι σε πόλεμο μεταξύ τους, αλλά διαθέτουν η κάθε μία ξεχωριστά εξαιρετικές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, που τις διατήρησαν ακόμα και την εποχή, που συγκρούονταν στο Συριακό έδαφος δια μέσω των τότε «μαχητών της ελευθερίας», των τζιχαντιστών. Γιατί να τις χαλάσουν τώρα;

Κατόπιν, ο Μπάιντεν πήρε τα δυναμωτικά χάπια του και επισκέφθηκε τη Βαρσοβία για να καθησυχάσει όπως-όπως τους πολωνούς -οι Ρώσοι τον υποδέχτηκαν με πυραυλικές επιθέσεις υψηλής ακρίβειας σε μεγάλες ουκρανικές πετρελαϊκές αποθήκες και σε μια μεγάλη επισκευαστική βάση αρμάτων κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα- και αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη».  Έ, αυτό ήταν. Τον μάζεψαν μέχρι και οι δικοί του και τον χρέωσαν με «προσωπικές απόψεις».

Στο περιθώριο της «πανηγυρικής» συνόδου για τον τετραγωνισμό του κύκλου που λέγεται απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα, ο Γερμανός Υπ. Αγροτικής Οικονομίας ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά το 1/3 «κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν»! Ο συνάδελφος του επί των οικονομικών πρότεινε οι οδηγοί να μειώσουν την ταχύτητα στους δρόμους καταναλώνοντας λιγότερα καύσιμα, επίσης κόντρα στον… Πούτιν! Ακόμα και το χαλασμένο ρολόι που λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης -δείχνει σωστά την ώρα δύο φορές το 24ωρο- είπε στο CNN με τραγικότητα ότι χρειάζεται προσοχή, μήπως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας βλάψουν τελικά περισσότερο εμάς…

Λ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)