Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Κυβέρνηση σπαγγέτι (λασπωμένο)


Από τα Γουέστερν Σπαγγέτι της Ιταλίας του ’60 στα Οικονομία Σπαγγέτι της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα
 
Του Δημήτρη Κωστάκου

Τα μακαρόνια ενώνουν Ελλάδα και Ιταλία, έπειτα από έξι δεκαετίες και μάλιστα εν μέσω κρίσης ανατιμήσεων.

Την δεκαετία του ‘60, η Ιταλία μας σύστησε τα Γουέστερν Σπαγγέτι ή Μακαρόνι Γουέστερν, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση, μας παρέχει την Οικονομία Σπαγγέτι, ομολογουμένως χωρίς επιτυχία.

Προσφάτως, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, διότι έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευφυέστατο σχέδιο:

«Οι πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν διαφορά στην κατανάλωση. Ο φτωχός, θα πληρώσει μεν τον ίδιο φόρο στα μακαρόνια, όμως ένας πλούσιος που έχει περισσότερα χρήματα θα καταναλώσει και περισσότερο», είπε ο κυβερνητικός βουλευτής και πρόσθεσε: «Άρα, η μεγαλύτερη κατανάλωση, τα περισσότερα πακέτα μακαρόνια να το πω έτσι, αποδίδουν παραπάνω ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία, από τα οποία η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει αδύναμους και μεσαία τάξη».

Όμως, ο κυβερνητικός συλλογισμός τον οποίο περιέγραψε ο κ. Κυρανάκης, για να ισχύσει θα πρέπει είτε να ξεκινήσει η λειτουργία τμήματος… επίχρυσων ζυμαρικών σε κεντρικά κοσμηματοπωλεία της Αθήνας είτε οι πλούσιοι να αποφασίσουν να… αυτοκτονήσουν, τρώγοντας τεράστιες ποσότητες μακαρονιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης ακόμα κι αν ευνοούσε κάποιους πλούσιους σίγουρα θα στήριζε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, μικρό μέρος των χρημάτων που αφαιρεί η κυβέρνηση από αυτούς τους πολίτες μέσω της εξαιρετικά υψηλής και άδικης, έμμεσης φορολόγησης (λέγε με ΦΠΑ), το διαθέτει για να τους χορηγεί, σε δεύτερο χρόνο, επιδόματα – ψίχουλα.

Δηλαδή, τους επιστρέφει μέρος των χρημάτων τους και θεωρεί υπερήφανα ότι ασκεί κοινωνική πολιτική!

Το Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είναι έτσι, επειδή έτσι νομίζουν οι κυβερνώντες:

Ενώ η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, ανέρχεται ακόμα και στο 40%, στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι χαμηλότερη του 11% και μάλιστα μειώνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο του εισοδήματος.

Εξαίρεση αποτελούν τα μηνιαία εισοδήματα, που είναι μεγαλύτερα των 3.500 ευρώ, των οποίων η απώλεια αγοραστικής δύναμης μπορεί και να ξεπερνάει την αντίστοιχη του αμέσως προηγούμενου κλιμακίου (2.801-3.500 ευρώ), επειδή η κατανάλωση στο υψηλότερο κλιμάκιο είναι πολύ μεγαλύτερη του προηγούμενου.

Προφανώς, όχι για την αγορά ζυμαρικών:
  • Για τα φτωχότερα νοικοκυριά οι δαπάνες για στέγαση αντιπροσωπεύουν το 38,6% της συνολικής κατανάλωσής, έναντι 28,7% των πλουσιότερων νοικοκυριών.
  • Οι δαπάνες για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αντιπροσωπεύουν το 22,2% της κατανάλωσης των φτωχότερων νοικοκυριών, έναντι 17,6% των πλουσιοτέρων.
  • Τα πλουσιότερα νοικοκυριά διαθέτουν υψηλότερα ποσοστά δαπάνης σε όλες τις υπόλοιπες καταναλωτικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Έτσι, οι δαπάνες για μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 10,6% της συνολικής τους κατανάλωσης, για «ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια» το 7,3% , για «άλλες δαπάνες» το 6,6% και για «εκπαίδευση» το 4,6% (έναντι μόλις 1,3% για τα φτωχότερα νοικοκυριά).
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι αυτό που λείπει από το πόπολο είναι τα ψώνια της Κυριακής!

Έτσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προώθησε τροπολογία για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, μετά το πολυθρύλητο (και τρύπιο, όπως αποδεικνύεται) «καλάθι του νοικοκυριού» η κυβέρνηση κατά την προσφιλή τακτικής της, συνεχίζει να γεμίζει το «καλάθι του εργοδότη» με πληθώρα προσφορών και εκπτώσεων… στα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

via


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)