Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Unit 81: Η μονάδα του ισραηλινού στρατού πίσω από τα spyware


Άνθρωποι της Μονάδας 81 (Unit 81), μιας επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού που ειδικεύεται στις κυβερνοεπιθέσεις και την υψηλή τεχνολογία, φαίνεται πως βρισκονται πίσω από τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης, τα γνωστά spyware ισραηλινών εταιρειών (Pegasus, Predator κ.α.), τα οποία κυριαρχούν στη διεθνή αγορά.


Είναι ενδεικτικό πως ο Ταλ Ντίλιαν, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa (Predator), υπήρξε διοικητης της συγκεκριμένης μονάδας, ενώ πρώην στέλεχος της εταιρείας, ο Ερέζ Οφίρ, υπήρξε λοχαγός της. Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του ισραηλινού ιστοτόπου CTech, το οποίο αναδημοσιεύεται σε ελληνικά μέσα λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και του Predator, τουλάχιστον 100 πρώην αξιωματικοί και απλά στελέχη της Μονάδας 81, που υπηρέτησαν από το 2003 έως το 2010, έχουν ιδρύσει 50 εταιρείες με τα συνολικά κέρδη αυτών να εκτιμώνται στα δισ. δολάρια, ενώ η αξία των εν λόγω εταιρειών υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια. «Μία επιχειρηματική αναλογία που οι απόφοιτοι του MIT δεν μπορούν να ανταγωνιστούν», σημειώνεται στην έρευνα. (Δείτε εδώ αναλυτικά τις εταιρείες)

Ο ρόλος της Μονάδας 81 είναι να εκπαιδεύει στελέχη του ισραηλινού στρατού στις τεχνικές του κυβερνοπολέμου, τα οποία στη συνέχεια μετατίθενται στις ειδικές μονάδες πληροφοριών και τεχνολογίας του Ισραήλ. Η εκπαίδευση και οι γνώσεις που έχουν αποκτήσει (εφάμιλλες και ενδεχομένως καλύτερες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων) τους δίνει τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους να δημιουργούν υψηλού επιπέδου εταιρείες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεταξύ τους δημιουργούν ένα «εσωτερικό κύκλωμα» άντλησης κεφαλαίων και ανταλλαγής γνώσεων και υπηρεσιών.  

Η Unit 81 είναι η μονάδα που έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές το Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ, ενώ προφανώς τα άτομα που εντάσσονται σε αυτήν διακρίνονται για τις ικανότητές τους στον προγραμματισμό και στην επιστήμη των υπολογιστών. «Η μονάδα ουσιαστικά εφηύρε την εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο και στρατολόγησε ανθρώπους που ήταν πολύ έμπειροι στον προγραμματισμό και την επιστήμη των υπολογιστών, μερικοί από αυτούς πήραν μια γεύση για τον κυβερνοχώρο στο γυμνάσιο ως ερασιτέχνες χάκερ. Ξαφνικά υπήρχε ένα “σπίτι” για αυτούς τους νέους και ο στρατός ανακάλυψε αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους που χρειάζονταν μόνο μερικά μαθήματα μεθοδολογίας και τεχνικής», αναφέρει ο Ταλ Σλομπόντκιν, πρώην μέλος της μονάδας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)