Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ένας λεβέντης χάθηκε που τον ελέγαν Άρη..


Είναι αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους επαναστάτες παγκοσμίως. Σπάνια μπορείς να διακρίνεις τόσα πολλά χαρίσματα σ έναν άνθρωπο. Ευφυής, εύστροφος διορατικός, με τεράστια αντοχή σε κακουχίες και αντιξοότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που πολλοί φίλοι και εχθροί του συνομολογούν πως χωρίς τον Άρη ο ΕΛΑΣ και η εθνική αντίσταση δεν θα ήταν αυτό που έγινε αλλά κάτι πολύ μικρότερο.

Στα πρώτα βήματα του ΕΛΑΣ που όλα ήταν πολύ πιο δύσκολα, οι αντάρτες λίγοι, δύσπιστοι για το εγχείρημα που θα ακολουθούσε, οι εαμικές οργανώσεις ελάχιστες για να μπορέσουν να στηρίξουν με τρόφιμα, όπλα και μαχητές τις αντάρτικες ομάδες, αν δεν ήταν τότε ο Άρης μπορεί και τίποτα να μην είχε ξεκινήσει

Ο Άρης υπήρξε επίσης βαθύς γνωστής του μαρξισμού , δεν έκανε ποτέ ιδεολογικό διαχωρισμό. ΄΄ όλοι χωράτε σ αυτόν τον αγώνα, από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά΄΄ έκανε όμως ταξικό διαχωρισμό. Σε κάτι τσιφλικάδες που προσκολλούσαν για τα συμφέροντα τους στην εκάστοτε εξουσία , πχ Μαραθέα υπήρξε αμείλικτος. Απέδειξε έμπρακτα πως ο πραγματικά πατριωτικός αγώνας είναι ο ταξικός.

Ο Άρης Βελουχιώτης διακρίθηκε επίσης για τις οργανωτικές του ικανότητες, τίποτα δεν άφησε στη τύχη του.  Για τον Νικηφόρο ( καπετάνιο του ΕΛΑΣ Δημήτρη Δημητρίου)΄΄ ήταν μια φυσική δύναμη ΄΄ και για τον εχθρό του τον Ναπολέων Ζέρβα ΄΄ Ένα τέρας με ηγετικάς και οργανωτικάς ικανότητας αληθηνά υπερφυσικάς΄΄ , όμως ο Άρης δεν ήταν τίποτε άλλο από τον σπουδαιότερο σύγχρονο Έλληνα επαναστάτη.


Ο Αθανάσιος Κλάρας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1905 στη Λαμία. Ο πατέρας του Δημήτριος ήταν δικηγόρος και η μητέρα του Αγλαΐα Ζέρβα καταγόταν από οικογένεια συμβολαιογράφου και πιθανώς να είχε μακρινή συγγένεια με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, τον ορκισμένο εχθρό του κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο αδελφός του ήταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Μπάμπης Κλάρας (1910-1987).

ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.