Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Tι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες.


Οι λιγούρες πολλές φορές "χτυπούν" απροειδοποίητα, χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί νιώθουμε την έντονη επιθυμία να φάμε ένα παγωτό ή μια πίτσα.
Το στρες είναι μια συχνή αιτία που μας σπρώχνει στο φαγητό και στα γλυκά, άλλοτε πάλι όμως οι λιγούρες είναι δυνατό να εξηγηθούν βιολογικά, καθώς αποκαλύπτουν ανάγκες του οργανισμού μας που δεν καλύπτονται.


Δείτε μερικές περιπτώσεις που οι λιγούρες οφείλονται σε ελλείψεις ή διαταραχές στον οργανισμό για να τις αντιμετωπίσετε μια και καλή!

1. Ημικρανία

Η επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά είναι σύνηθες σύμπτωμα στα πρώτα στάδια της ημικρανίας και μπορεί να εκδηλωθεί από μερικά λεπτά έως και τρεις μέρες πριν κάνει την εμφάνισή του ο πόνος. Ιδιαίτερα συχνή στην περίπτωση αυτή είναι η λιγούρα για σοκολάτα.

2. Διαβήτης ή προδιαβήτης

Είναι δυνατό η επιθυμία για νερό να είναι τόσο έντονη που να τη νιώθουμε σαν λιγούρα; Είναι, στην περίπτωση του ανεβασμένου σακχάρου, όπως συμβαίνει στον προδιαβήτηκαι τον διαβήτη. Αν η έντονη επιθυμία για νερό είναι συχνή και έντονη και εκδηλώνεται για διάστημα αρκετών εβδομάδων, καλό θα είναι να κάνετε εξέταση μέτρησης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας.

3. Έλλειψη σιδήρου

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους (αναιμία) νιώθουν συχνά μια έντονη επιθυμία να τρώνε παγάκια! Η σχέση ανάμεσα στην παγοφαγία, όπως λέγεται, και τον χαμηλό σίδηρο είναι ένα παράδοξο ιατρικό φαινόμενο που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους γιατρούς, μία θεωρία όμως είναι ότι τα παγάκια καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο στόμα, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια του σιδήρου.

4. Αφυδάτωση

Αν νιώθετε έντονη επιθυμία για... πατατάκια, τότε ίσως ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση. Όταν υπάρχει απορρύθμιση υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα, η λιγούρα λειτουργεί σαν «μήνυμα» για αποκατάσταση της φυσιολογικής κατάστασης. Τα πατατάκια ή άλλα αλμυρά σνακ είναι ιδανικά στην περίπτωση αυτή, αφού το αλάτι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων ενυδάτωσης.

5. Έλλειψη ύπνου

Σε βιολογικό επίπεδο, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, «απενεργοποιώντας» τα κέντρα της ορθής λήψης αποφάσεων και «ενεργοποιώντας» τα κέντρα της ανταμοιβής. Με άλλα λόγια, είναι πιο δύσκολο –έως και αδύνατο– να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές όταν δεν έχουμε κοιμηθεί πολύ.

Πηγή: onmed

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.