Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Λαχανικά, φρούτα και καρύδια για κοφτερό μυαλό!


Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα ή αρχίζετε yoga για να βελτιώσετε την ευλυγισία των μυών και της σπονδυλικής σας στήλης.
Τι μπορείτε να κάνετε όμως αν θέλετε να διατηρήσετε σε καλά επίπεδα την λειτουργία του εγκεφάλου σας και να παραμείνετε οξυδερκείς, εκτός από το να λύσετε σταυρόλεξα ή να ξεκινήσετε παιχνίδια μνήμης;

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία δείχνει ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, καρύδια και ψάρια είχαν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο σε σχέση με αυτούς που δεν τηρούσαν αυτή την δίαιτα.

Η διατήρηση και ακολουθία ισορροπημένων πρωτοκόλλων διατροφής προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να αποτελέσουν μια προληπτική στρατηγική για τη διατήρηση και την ενίσχυση της σκέψης και της μνήμης σε υγιείς ανθρώπους. Μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τα παιδιά και τους ενήλικες, αλλά ακόμη και τους υγιείς ηλικιωμένους.

Πώς η καλή διατροφή βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Οι καλές διατροφικές συνήθειες στους νέους που βρίσκονται σε ηλικία που ο εγκέφαλος τους αναπτύσσεται και εξελίσσεται μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πιστεύεται πως ότι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τον εγκέφαλο.

Άλλωστε αν η καρδιά σας λειτουργεί σωστά και υπάρχει καλή αιμάτωση στον εγκέφαλο, θα λειτουργεί καλύτερα και αυτός. Μια υπόθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ότι οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες tau συσσωρεύονται επειδή δεν μεταβολίζονται κατάλληλα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι είναι αναγκαίο να υπάρχει καλή κυκλοφορία στον εγκέφαλο για να υδρολύσει τις πρωτεΐνες αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι εμφανής η σχέση της διατροφής και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει το μαγικό τρόφιμο, που κάνει τη διαφορά και συμβάλει θετικά στην υγεία, αλλά μία μεγάλη γκάμα τροφίμων, θρεπτικών συστατικών και συνηθειών καθημερινότητας.

"Ταΐστε το μυαλό σας Μεσογειακά και ισορροπημένα" 

Οι πιστοί ακόλουθοι της μεσογειακής διατροφής μπορούν να "γευτούν" τα οφέλη της και να την χρησιμοποιήσουν ως φάρμακο του νου. Τροφές πλούσιες σε ω-3 και ω-6 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C αποτελούν την καλύτερη διατροφική οδό για καλή σωματική και πνευματική υγεία. Εντάξτε λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, κόκκινο κρασί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κόκκινα φρούτα, κάρι, κουρκουμά, θαλασσινά, μαύρη σοκολάτα, ελαιόλαδο, καφέ, πράσινο τσάι και τσάι του βουνού ενεργά στην καθημερινότητά σας.

Τέλος, μην αγνοείτε τις ανάγκες του σώματός σας σε νερό. Ενυδατώνει και παρέχει ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για τη μεταφορά του νευρικού σήματος από και προς τον εγκέφαλο.

Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN?
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Genera


Capital
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.