Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ο Deepak Chopra μιλάει για το άγχος


Ο Deepak Chopra, γιατρός, φιλόσοφος και συγγραφέας best seller με τεράστια παγκόσμια επιρροή, έδωσε μια συνέντευξη και μίλησε για πώς το άγχος προκαλεί κάθε ασθένεια αλλά και για το αν μπορείς να μάθεις να το αποφεύγεις. Γιατί όλα μαθαίνονται όταν θέλεις να ζήσεις καλύτερα…
Τι επιπτώσεις έχει πραγματικά το στρες στον οργανισμό μας;

Όποια ασθένεια κι αν πάρεις -καρκίνο, καρδιά, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, αυτοάνοσα, λοιμώξεις του αναπνευστικού- θα ανακαλύψεις ότι η αιτία για όλες είναι αυτό που λέμε η “χαμηλού βαθμού φλεγμονή” στο σώμα. Η φλεγμονή από μόνη της είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλώ για μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή που δεν την έχει καν καταλάβει αυτός που την έχει.


Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν κάπως άτονοι, κουρασμένοι, να έχουν υπνηλία, μια ελαφριά κατάθλιψη, να μην μπορούν να χάσουν κιλά ή να μην μπορούν να σταθεροποιήσουν το βάρος τους. Αυτά είναι πολύ γενικά συμπτώματα. Έτσι, όταν εξετάζει κάποιον ο γιατρός του λέει “έχεις κατάθλιψη” ή «είσαι στρεσαρισμένος”. Αν και αυτό είναι απλά μέρος του προβλήματος, δεν έχει να δώσει μια καλύτερη εξήγηση για όσα συμβαίνουν στον ασθενή. Όμως τώρα ξέρουμε ότι η χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα είναι σοβαρός παράγοντας για κάθε χρόνια ασθένεια.

Πόσο συντελεί το στρες στο να παρουσιάσω κάποια ασθένεια;

Η μετάλλαξη των κυττάρων είναι είναι ένα γενετικό λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Όμως, μόλις το 5% θα προκαλέσει οπωσδήποτε την ασθένεια. Το υπόλοιπο 95% αυτών των μεταλλάξεων, αν και αυξάνουν την πιθανότητα παρουσίασης της ασθένειας, δεν είναι απαραίτητο και να την προκαλέσουν. Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν υπάρχουν φλεγμονές. Πώς λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες;


Πώς μπορούμε να το αντιστρέψουμε; Με απλές τακτικές όπως το να κοιμόμαστε, να κάνουμε γιόγκα, να ασκούμαστε, να μάθουμε τεχνικές αναπνοής και να τρεφόμαστε υγιεινά. Το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο στην φλεγμονή. Όπως και τα συναισθήματα οργής, έχθρας, θλίψης, κακίας, πικρίας. Αν αισθάνεσαι ενοχή, ντροπή, φόβο ή άγχος οποιουδήποτε είδους, και αυτό προκαλεί φλεγμονές.

Πώς ξεκινάει ο κύκλος του άγχους από τον οποίον είναι δύσκολο να ξεφύγουμε;

Αρχικά, ξεκινάει με απλά πράγματα όπως αϋπνία, κακή διάθεση, φόβο, κούραση. Αλλά αργά ή γρήγορα αυτό οδηγεί σε εθιστικές συμπεριφορές, είτε αυτό είναι υπερφαγία είτε κατάχρηση ουσιών. Τελικά, οδηγεί σε όλες τις ασθένειες, από απλά πράγματα, όπως δερματικά θέματα, μέχρι πιο σοβαρά, όπως καρκίνο.

Και πιστεύετε ότι αυτό γίνεται όλο και χειρότερο;

Ναι, όμως αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από την ιατρική κοινότητα καθώς οι γιατροί έχουν το πλέον αγχωτικό επάγγελμα. Οι γιατροί έχουν τους περισσότερους εθισμούς ανάμεσα σε όλα τα επαγγέλματα, γεγονός που μειώνει την ικανότητα τους να φροντίζουν άλλους ανθρώπους. Έχει μετρηθεί όλο αυτό. Πλέον, μπορείς να μετρήσεις τα πάντα: για παράδειγμα μπορείς να μετρήσεις αυτό που λέμε “Μεταβλητότητα καρδιακής συχνότητας” που είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των παλμών. Όσο περισσότερο αλλάζει η καρδιακή σου συχνότητα από παλμό σε παλμό τόσο πιο καλά είσαι γιατί η καρδιά προσαρμόζεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζεις.


Εάν η καρδιά σου χτυπάει σε ένα πολύ σταθερό ρυθμό, είναι σαν τον στρατό που πηγαίνει στη μάχη. Μπουμ, ,μπουμ, μπουμ. Αυτό σημαίνει πολύ αδρεναλίνη. Όσο περισσότερο διαφοροποιείται η καρδιακή σου συχνότητα, τόσο πιο προσαρμοστικός, ελαστικός, άνετος είσαι. Όσο πιο αγχωμένος είσαι, τόσο ο πλαμός γίνεται πιο σταθερός. Είναι τόσο ευαίσθητος. Εάν μάλωσες εχθές με τον άντρα σου, θα το τσιμπήσει. Εάν μια έγκυος γυναίκα καπνίσει ο καρδιακός παλμός του εμβρύου στη μήτρα θα αλλάξει εξαιτίας του στρες.

Εσείς αγχώνεστε; Υπάρχει κάτι που να σας ξυπνά τη νύχτα;

Ποτέ δεν αγχώνομαι. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας είναι καταδικασμένος, όμως δεν αγχώνομαι. Βοηθάω ανθρώπους, αυτούς που θέλουν να βοηθηθούν, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καν ότι συμπεριφέρονται ως “βιολογικά ρομπότ”. Παρουσιάζουν συγκεκριμένες αντιδράσεις σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Έτσι, ο καθένας με εξουσία πάνω τους μπορεί να προκαλέσει με συγκεκριμένες κινήσεις, συγκεκριμένες αντιδράσεις τους και να τους χειραγωγήσει. Στα βιολογικά ρομπότ δεν υπάρχει καμία δημιουργικότητα καθώς ανακυκλώνουν συνεχώς τις ίδιες σκέψεις και συμπεριφορές, δυστυχώς.

Και σε ποια κατάσταση είμαστε πολιτισμικά;

Σε άθλια κατάσταση. Το άγχος δεν είναι μόνο η αιτία κάθε ασθένειας, είναι η απόλυτη βία. Ο κόσμος που ζούμε είναι μια προβολή του συλλογικού μας άγχους. Τα πάντα, από την τρομοκρατία, τον πόλεμο, τις ελλείψεις, συνείδηση μέχρι την κυβέρνηση και χρηματιστήριο είναι όλα αντανάκλαση του συλλογικού μας άγχους.

Είναι έμφυτο το ότι μπορείτε να μένετε ήρεμος ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ή το μάθατε στην πορεία;

Το έμαθα εφαρμόζοντας το για πολλές δεκαετίες. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου όπως μαθαίνεις να κάνεις ποδήλατο. Τα πάντα μαθαίνονται. Όλοι μπορούν να μάθουν πώς μπορούν να διαχειρίζονται το στρες, αλλά δεν το κάνουν. Όμως, πλέον και ξαφνικά, η επίγνωση, ο διαλογισμός, η γιόγκα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι ζουν με περισσότερη συνειδητότητα.


anewlife
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.