Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και το ενεργειακό παιχνίδι του Ερντογάν


To timing προφανώς δεν είναι τυχαίο, όπως και τα μηνύματα του Ερντογάν: Σήμερα, η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, παρουσία και του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη. Είναι ένα ραντεβού που γίνεται παράλληλα με την νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στην Κύπρο και, από κάποιες πλευρές, θεωρείται ως δυνάμει πρόδρομος της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.


Εντός της εβδομάδας επίσης, ο αμερικανικός κολοσσός της Exxon Mobil αναμένεται να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις για την ανακάλυψη πολύ σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην γεώτρηση «Γλαύκος», στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό δείχνουν με ασφάλεια τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος».

Και από αύριο, κι έως τις 8 Μαρτίου, η Αγκυρα βγάζει στο Αιγαίο, την Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο 102 πλοία, καθώς και όλα τα τελευταία όπλα της πολεμικής της βιομηχανίας για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» - την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια άσκηση – «πρόβα πολέμου»
Στην άσκηση θα μετάσχουν όλα τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού – φρεγάτες, κορβέτες και αποβατικά - από τις βάσεις στο Γκιόλτζουκ ( θάλασσα του Μαρμαρά) και Άκσαζ (απέναντι από τη Ρόδο). Θα μετάσχουν επίσης ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης,  μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ, ενώ στις ασκήσεις θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οι πύραυλοι Cirit και Umtas αποκλειστικά τούρκικης προέλευσης.
Είναι ένα σκηνικό, το οποίο το CNNTurk έσπευσε να περιγράψει ως «άσκηση – πρόβα πολέμου», ενώ το concept της εν λόγω «πρόβας» φρόντισε να περιγράψει ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της άσκησης μέσα από τουρκική φρεγάτα: «Λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας: «Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο». Ο Χουλουσί Ακάρ, μάλιστα, δεν παρέλειψε στο ίδιο μήνυμα να αναφερθεί και στα «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Το «παζάρι» του Ερντογάν
Τα εν λόγω μηνύματα, όπως και η μεγάλη προβολή που δίνεται από την Αγκυρα στην άσκηση, παρακολουθούνται με προσοχή – αλλά και με ιδιαίτερη ψυχραιμία – από τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Και η βασική εκτίμηση στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους είναι πως ο Ερντογάν επιχειρεί μια θεαματική επίδειξη δύναμης στην κορύφωση της αναδιάταξης του ενεργειακού χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο διεκδικώντας ρόλο – και δη τον ισχυρότερο δυνατό – ακριβώς σ’ αυτό το ενεργειακό παιχνίδι.

Οι ίδιοι όμως θεωρούν ότι, πέραν την προσφυγής στην συνήθη τακτική της ελεγχόμενης έντασης, ο Ερντογάν δεν θα ρισκάρει κινήσεις που θα απειλούσαν με ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Αγκυρας με την Δύση. Όπως λέει χαρακτηριστικά έμπειρος διπλωματικός παράγοντας, το «ιδανικό σενάριο» για την Τουρκία θα ήταν να ανατρέψει τον ενεργειακό σχεδιασμό Ελλάδας – Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του EastMed, και να μπει σφήνα στο ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ – ήτοι, να επιβάλει τους δικούς της όρους για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων εν όψει των νέων συνομιλιών για το Κυπριακό.

Με δεδομένες ωστόσο τις νέες ενεργειακές συμμαχίες της Ελλάδας και της Κύπρου στην Μεσόγειο, αλλά και τις γεωπολιτικές και στρατηγικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στην παρούσα φάση, οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν απλώς δοκιμάζει τα όρια της ενεργειακής διαπραγμάτευσης για την Τουρκία. Και παραπέμπουν, με νόημα, στις τελευταίες δηλώσεις του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, σύμφωνα με τις οποίες στην περίπτωση που εντοπιστούν όντως σημαντικά κοιτάσματα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μιας αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη για άρση του αδιεξόδου και στο κυπριακό.

https://tvxs.gr/news/ellada/i-galazia-patrida-kai-energeiako-paixnidi-toy-erntogan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.