Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Το ζελέ φρούτων δεν γίνεται με φρούτα ειναι ΜΟΥΦΑ.


Το γνωστό ζελέ φρούτων δεν γίνεται με φρούτα γιατί αυτά περιέχουν ένζυμα που καταστρέφουν τη ζελατίνη. Ίσως πολλοί από εσάς θα εκπλαγείτε αν επιχειρούσατε να φτιάξετε ζελέ με φρέσκο ή κατεψυγμένο ανανά ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Και αυτό γιατί θα διαπιστώνατε ότι το ζελέ αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να πήξει. Μόνο ο ανανάς σε κονσέρβα-κομπόστα ή κάθε άλλο φρούτο που έχει υποστεί ανάλογη επεξεργασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γιατί όλα τα φρέσκα φρούτα εμποδίζουν την ζελατίνη να πήξει.

Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα φρέσκα φρούτα περιέχουν ένζυμα, γνωστά σαν πρωτεάσες που σημαίνει ότι διασπούν τις πρωτεΐνες. Η ζελατίνη που χρησιμοποιείται στη σκόνη για το ζελέ περιέχει ζωϊκή πρωτεΐνη κολλαγόνου, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο συνδετικό ιστό. 


Όταν το κολλαγόνο στην ζελατίνη θερμαίνεται και ανακατεύεται με νερό δημιουργεί το ζελέ.
 

Οι πρωτεάσες, όπως αυτές που υπάρχουν στον ανανά, ωστόσο, διαλύουν το κολλαγόνο και έτσι κάνουν αδύνατη την πήξη σε μορφή ζελέ. Για αυτό το λόγο και ο ανανάς χρησιμοποιείται πολλές φορές στη μαγειρική για να μαλακώσει το κρέας: Οι πρωτεάσες που έχει διαλύουν μερικώς τις πρωτεΐνες του κρέατος κάνοντας αυτό πιο μαλακό.
 

Φυσικά, τα ένζυμα σε κάθε κονσέρβα-κομπόστα φρούτου, όπως του ανανά, έχουν καταστραφεί λόγω θερμότητας.

Είναι μία «νεκρή» τροφή, όπως και όλες οι παστεριωμένες τροφές (και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όλες οι κονσερβοποιημένες τροφές).

Το γεγονός ότι τα ένζυμα των φρούτων καταστρέφονται μπορεί να είναι βολικό για να φτιάξει κανείς ζελέ, αλλά έχει μεγάλο κόστος για την υγεία του σώματός του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.