Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Κυβέρνηση "μακελειό"


Ένα σοβαρό λάθος όταν υπέγραψε την απόφαση και ένα ακόμη μεγαλύτερο όταν την ανακάλεσε άρον - άρον, ήταν ο απολογισμός των τελευταίων 24 ωρών του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα από τον τραγικό χειρισμό της υπόθεσης με τις επιδοτήσεις των εφημερίδων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις ενισχύσεις των αθηναϊκών εφημερίδων προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν έλαβε υπόψη τις προβλέψεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων και τους λοιπούς περιορισμούς αλλά εντελώς αυθαίρετα, έχοντας μάλιστα τροποποιήσει και κάποια σημεία του νόμου ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, "μοίρασε" κρατικό χρήμα ακόμη και σε εφημερίδες με 1 εργαζόμενο!

Μεγάλη δυσφορία προκάλεσε το γεγονός ότι βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης επιδοτούνταν με 200.000 ευρώ περιθωριακά έντυπα που προωθούν τη χυδαιότητα, το ρατσισμό και την ξενοφοβία όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα». Στην απόφαση, εντοπίζει κανείς το γεγονός ότι «ψαλιδίστηκε» η «Δημοκρατία» που ως γνωστό αν και είναι του γαλάζιου χώρου δεν είναι αρεστή στην κυβέρνηση, αλλά και η ύπαρξη στους επιδοτούμενους εφημερίδων με ελάχιστους εργαζόμενους - επτά, πέντε, ακόμη και έναν - ή στοιχηματικών, οπαδικών και εκκλησιασιτκών εφημερίδων.

Μάλιστα, εντελώς ανεύθυνα, ο Σ. Πέτσας επιχείρησε ανυπόστατα να «ρίξει» το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση αν και είναι αυτός που υπέγραψε την απόφαση έχοντας μάλιστα κάνει αλλαγές στην προηγούμενη απόφαση. Η υποκρισία καταδεικνύεται τόσο γιατί καταστρατήγησε τις προβλέψεις του νόμου προκειμένου να «χωρέσουν» στην απόφαση συγκεκριμένοι εκδότες ή να περικοπούν άλλοι, αλλά και γιατί ήδη με τροπολογία φρόντισε να τροποποιήσει τους αυστηρούς όρους που ίσχυαν στον αρχικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δικαιούνται των ενισχύσεων και εφημερίδες που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα και δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία, έχοντας απλήρωτους εργαζομένους. Με μια φωτογραφική «τροποποίηση», η ΝΔ υπέγραψε για πρώτη φορά στα δημοσιονομικά χρονικά, κάποιος πολίτης να λαμβάνει χρηματοδότηση χωρίς να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα!
 

Όσο για τον περιορισμό που προβλεπόταν για τους δικαιούχους «η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», αν και διατηρήθηκε από τη ΝΔ, φαίνεται πως αγνοήθηκε τελείως, όπως επιβεβαιώνει και η επιδότηση του «Μακελειού» του Στέφανου Χίου και της «Ελεύθερης Ώρας».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε μέσα σε λίγες ώρες τη σχετική απόφαση μαρτυρά ότι υπήρξαν αντιδράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο εσωτερικό της. Όμως η υπόθεση, με την προχειρότητα, τις παλινωδίες και τις επιδιώξεις για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, είναι ενδεικτική της στρεβλής λογικής με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τύπο και τα ΜΜΕ. Αλλά και των εσωτερικών διαφορών και διαφορετικών συμφερόντων που έχουν μεταξύ τους οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Είναι πολλά τα... «γραμμάτια».
 

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.