Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015: Το ΟΧΙ θριάμβευσε. Ζήτω το ναι…


Του Περικλή Δανόπουλου

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, το δημοψήφισμα και το μεγάλο ΟΧΙ του λαού:
Το ΚΚΕ είχε προαναγγείλει αποχή, που όσο και αν είχε κάποια τεκμηρίωση, στα μάτια μας φάνηκε σαν μια ακόμα προδοσία του λαϊκού κινήματος. Είχαν χάσει στον Περισσό και το τελευταίο ηθικό πλεονέκτημα…

Από το μεσημέρι κυκλοφορούσαν διαρροές για τα exit polls… προηγείται το ναι, αλλά οι νέοι δεν έχουν ψηφίσει ακόμα, το ΟΧΙ μπροστά με μικρή διαφορά… το τελευταίο έμεινε αρκετή ώρα σαν πιθανό σενάριο. Η αγωνία και η αδημονία για νέα τεράστια. Τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά.
 

Μετά τις έξι, οι διαρροές μίλαγαν για απίστευτο αποτέλεσμα, το ΟΧΙ προηγείται με διψήφια διαφορά… Φίλοι δημοσιογράφοι επιβεβαίωναν με κάθε επιφύλαξη. Μέχρι και ξένα κανάλια δίναν θρίαμβο του ΟΧΙ. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε και μέναμε ψύχραιμοι κρατώντας μικρό καλάθι. Τα βήματά μας όμως μας πήγαιναν στο γνωστό μέρος…
 

Πρώτα, αποτελέσματα. ΘΡΙΑΜΒΟΣ!!!!
 

Ο λαός είχε μιλήσει πιο ξεκάθαρα από ποτέ, οι δρόμοι ξαναγέμισαν, ο κόσμος χόρευε, αψηφούσε τους ‘’μεγάλους’’ και την ευρωλαγνεία τους.
 

Μια ομάδα από την Ισπανία με πανώ προχωρούσε στην πλατεία τραγουδώντας:‘’El pueblo unido jamas sera vencido (λαός ενωμένος ποτέ νικημένος)…
 

Η συγκίνηση μεγάλη. Ενθουσιασμός, περηφάνεια, το ΟΧΙ που είναι στοιχείο του DNA μας. Περιμέναμε να ακούσουμε δηλώσεις του πρωθυπουργού:
 

"Έχω πλήρη συνείδηση πως η εντολή που παίρνω δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή συμφωνίας για απεγκλωβισμό από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν δίκαιες λύσεις, αρκεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές".
 

Παγώσαμε… … η απελπισία άρχισε να ξεπροβάλει... Δεν έχει εντολή;;; 61,3%;;; με απειλές και capital controls και…δεν έχει εντολή;; Πόσο λίγο κράτησε η χαρά μας… Πόσους ακόμα ανίκανους, δοσίλογους και νενέκους πολιτικούς αντέχει ο τόπος;; Οι περισσότεροι, καταλάβαμε..
 

Η ανατροπή της λαϊκής βούλησης, υπήρξε μια βαριά ήττα για το κίνημα. Μια ήττα από την οποία ουσιαστικά, δεν έχουμε συνέλθει ακόμα. Ήταν και το τέλος των ψευδαισθήσεων …
 

Η κάλπη δεν δίνει λύσεις. Λύσεις δίνουν οι πολίτες όταν αποφασίσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Αλλά αυτό, δεν φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό και αποδεκτό, παρά μόνο από ένα μικρό ποσοστό του λαού.
 

Το ΟΧΙ θριάμβευσε. Ζήτω το ναι…
 

από το βιβλίο
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΛΑΤΕΙΩΝ Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά
Περικλής Δανόπουλος
 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.