Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Αναβρασμός στις εταιρείες τεχνολογίας για το Χονγκ Κονγκ


To TikTok γνωστοποίησε σε ΜΜΕ πως θα αποχωρήσει εντός ημερών από την αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων το Facebook, το Twitter και η Google, «παγώνουν» την επεξεργασία κυβερνητικών αιτημάτων για δεδομένα χρηστών στην περιοχή.
Η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο που ανήκει στην ByteDance, η οποία εδρεύει στην Κίνα, πήρε την απόφαση αυτή μετά τη θέσπιση ενός νέου νόμου εθνικής ασφαλείας για την πόλη, που απολαμβάνει καθεστώς ημι-αυτονομίας. «Λόγω των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη λειτουργία της εφαρμογής TikTok στο Χονγκ Κονγκ» είπε στο Reuters εκπρόσωπος της εταιρείας.  

Η εταιρεία, την οποία πλέον διοικεί ο Κέβιν Μάγιερ, πρώην στέλεχος της Disney, είχε αναφέρει στο παρελθόν πως τα δεδομένα των χρηστών δεν αποθηκεύονταν στην Κίνα. Επίσης, είχε τονίσει πως δεν θα συμμορφωνόταν σε αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης για λογοκρισία ή πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών.

Η εφαρμογή είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμη από την ηπειρωτική Κίνα, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για διεθνή απήχηση. Το αντίστοιχό του στην ηπειρωτική Κίνα λέγεται Douyin, και σύμφωνα με εκπρόσωπο της ByteDance δεν υπάρχουν επί της παρούσης σχέδια για είσοδο του Douyin στο Χονγκ Κονγκ.

Από πλευράς τους, Facebook, Google και Twitter «πάγωσαν» την επεξεργασία κυβερνητικών αιτημάτων για δεδομένα χρηστών στο Χονγκ Κονγκ. Σε ανακοίνωσή του το Facebook, στο οποίο ανήκουν επίσης το WhatsApp και το Instagram, ανέφερε πως προβαίνει σε «πάγωμα» της εξέτασης αιτημάτων για τις υπηρεσίες του μέχρι να αξιολογηθεί ο επίμαχος νόμος εθνικής ασφαλείας. Η Google και το Twitter είπαν πως σταμάτησαν την επεξεργασία αιτημάτων από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ αμέσως μόλις τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, την προηγούμενη εβδομάδα. Το Twitter επικαλέστηκε «σοβαρές ανησυχίες» για τον νόμο. Σύμφωνα με το BBC, σε ανάλογη κίνηση προέβη και το Telegram.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Apple, από πλευράς της, διευκρίνισε πως δεν δέχεται αιτήματα για υλικό χρηστών απευθείας από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ: Αντ'αυτού έχει ένα σύστημα όπου οι τοπικές αρχές υποβάλλουν αιτήματα στο πλαίσιο μιας νομικής συμφωνίας ΗΠΑ-Χονγκ Κονγκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχεται τα αιτήματα και τα εξετάζει όσον αφορά στη νομική τους βάση, ανέφερε η εταιρεία.


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.