Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

"Οδηγία" Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για απόσυρση των μέτρων στήριξης προς τα νοικοκυριά

 
Η νομισματική πολιτική δεν έχει φτάσει σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Όπως υποστήριξε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη», ενώ πρόσθεσε ότι όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων, αναφέροντας παράλληλα ότι κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας παύσης. 

"Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Δεν θα κάνουμε παύση", επισήμανε η κα Λαγκάρντ.

Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν έδωσε guidance για την επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς τόνισε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα νέα στοιχεία.

Η κ. Λαγκάρντ στάθηκε στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, λέγοντας ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.

Επαναλαμβάνοντας το κείμενο της ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού και θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα».


Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς εξασθενεί η ενεργειακή κρίση. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το δημόσιο χρέος, είπε.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ χαιρέτισε τις προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Εβδομη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης. Ετσι μετά την έβδομη κατά σειρά αύξηση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τρία επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ ήταν η μικρότερη από τότε που άρχισε να τα αυξάνει, το περασμένο καλοκαίρι.

Aπό τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει επτά φορές τα επιτόκια της, συνολικά κατά 3,75% . Η αύξηση αυτή είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα διασφαλίζουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τα επιτόκια σύμφωνα με τα δεδομένα που θα ισχύουν κάθε φορά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.