Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Το πρώτο "ζωντανό" φάρμακο για ανθεκτικoύς στα αντιβιοτικά οργανισμούς

 
Ερευνητές του Κέντρου Γενομικής Ρύθμισης και Πνευμονοβιοτικής της Βαρκελώνης με δημοσίευση στην επιθεώρηση "Molecular Systems Biology" παρουσιάζουν μια επαναστατική μέθοδο επαναπρογραμματισμού βακτηρίων που ανέπτυξαν. Έχει διαπιστωθεί ότι τα διαφόρων ειδών συστήματα και αντικείμενα που εμφυτεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό (βηματοδότες, καθετήρες, εμφυτεύματα σε αρθρώσεις κ.α.) αποτελούν προνομιακό πεδίο ανάπτυξης βακτηρίων τα οποία όχι μόνο δημιουργούν διαφόρων ειδών προβλήματα στον ασθενή αλλά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια θεραπεία οι χημικές ουσίες της οποίας εισέρχονται ενέσιμα στον οργανισμό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία τους στοχεύει στα ανθεκτικά βακτήρια που αναπτύσσονται στις επιφάνειες των εμφυτευμάτων και όχι μόνο απενεργοποιεί τις βλαπτικές για τον άνθρωπο ιδιότητες τους αλλά ταυτόχρονα τα μετατρέπει σε διώκτες άλλων επικίνδυνων οργανισμών (π.χ μικρόβια) που ετοιμάζονται να δράσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα βακτήρια που έχουν υποστεί την μετατροπή… προσωπικότητας μπορούν να εξουδετερώσουν τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για το 90% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.  

Ο ερευνητές πειραματίστηκαν με ένα Μυκόπλοσμα. Τα Μυκοπλάσματα αποτελούν ένα γένος βακτηρίων που δεν διαθέτουν κυτταρικό τοίχωμα. Πιο συγκεκριμένα πειραματίστηκαν με το Mycoplasma pneumonia και κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τις επιβλαβείς ιδιότητες του. Παράλληλα οι ερευνητές προκάλεσαν την παραγωγή από πλευράς του βακτηρίου δύο ενζύμων τα οποία καταστρέφουν τις αποικίες των βακτηρίων που δημιουργούνται στις επιφάνειες των εμφυτευμάτων, τις αποκαλούμενες «βιοταινίες».

«Η τεχνολογία μας βασίζεται στην συνθετική βιολογία και σε ζωντανές βιοθεραπευτικές μεθόδους. Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους ασφάλειας και δραστικότητας. Επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη μεθόδων μαζικής παραγωγής της θεραπείας και σχεδιάζουμε έναρξη κλινικών δοκιμών το 2023» αναφέρει η Μαρία Λουτς, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Τα βακτήρια είναι ιδανικά οχήματα ‘ζωντανής ιατρικής’ επειδή μπορούν να μεταφέρουν οποιαδήποτε θεραπευτική πρωτεΐνη έτσι ώστε να γίνει η αντιμετώπιση μιας ασθένειας στη πηγή της. Ένα από τα μεγάλα οφέλη της τεχνολογίας είναι ότι μόλις φτάσουν στον προορισμό τους τα βακτήρια προσφέρουν συνεχή παραγωγή του θεραπευτικού μορίου στην περιοχή του προβλήματος. Όπως κάθε όχημα έτσι και τα βακτήρια μέσω αυτής της τεχνολογίας μπορούν να τροποποιούνται για να μεταφέρουν διαφορετικού είδους φορτία κάθε φορά κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούμε στο μέλλον να στοχεύουμε πολλές ασθένειες» δηλώνει ο Λούις Σεράνο, διευθυντής Κέντρου Γενομικής Ρύθμισης και Πνευμονοβιοτικής της Βαρκελώνης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)