Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Οδύσσεια δίχως τέλος στην Ειδομένη με 6.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορα


Δεν έχει τέλος η οδύσσεια των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να έρθουν πιο κοντά στο όνειρο της Ευρώπης.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ασφυκτική.

Το βράδυ της Παρασκευής αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά τρία λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Αυτή την ώρα, περίπου 150 αφγανοί πρόσφυγες έχουν φτιάξει μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια. Οι συγκλονιστικές εικόνες μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, ανάπηρων σε καροτσάκια να ταξιδεύουν πεζή προς τα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Βρέφη, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει καταφύγιο κατά εκατοντάδες και στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε το βράδυ της Παρασκευής από τη Λαμία.

Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας.

Στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», στην περιοχή της Νέας Καρβάλης του Δήμου Καβάλας, φιλοξενούνται από το βράδυ της Παρασκευής οι 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».

Μετά τη 48ωρη διανυκτέρευση τους στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 150 παιδιά και βρέφη, μεταφέρθηκαν στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, καθώς οι υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης δεν μπορούσαν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Ο Δήμος Καβάλας έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη φιλοξενία, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ δεκάδες κάτοικοι της Νέας Καρβάλης έχουν επισκεφθεί τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου προκειμένου να προσφέρουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Καβάλας άλλοι 700 πρόσφυγες και από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων με θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ' ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί. Γι' αυτό και εφαρμόζει σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:

  • Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
  • Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο.

Το πλοίο παρέλαβε 270 άτομα από τη Λέσβο και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 πρόσφυγες από την Κω.

Την ίδια ώρα στα Δωδεκάνησα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετός κόσμος βρίσκεται στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένοντας να φτάσει στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα Δωδεκάνησα βρίσκονται το Σάββατο 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 φιλοξενούνται στη Λέρο, οι 78 στη Κω και οι 27 στη Κάλυμνο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.