Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

"Σκυλάδες" και ψευτοκουλτουριάρηδες αιχμάλωτοι των “like”

Φωτο
ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ
Όποιος γράφει δημόσια εκτίθεται, με την έννοια του ότι δεν μπορεί να κρυφτεί απ’ όσους τον διαβάζουν, δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει, να τους πλασάρει ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει. Αυτό συμβαίνει ειδικότερα με αυτούς που η έκθεσή τους έχει κάποια διάρκεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόψεις κάποιου δεν μπορεί να διαφοροποιηθούν ή και ν’ αλλάξουν ή ακόμα και να «μετακινηθεί» η οπτική με την οποία προσεγγίζεται ένα θέμα.
Αναλόγως με τις διαμορφούμενες συνθήκες αλλάζουν συχνά και οι άνθρωποι. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε πώς και γιατί μεταβάλλονται οι συνθήκες και ποιοι ωφελούνται ή χάνουν κάθε φορά. Είναι εξίσου σημαντικό, ανάμεσα σ’ αυτές τις αλλαγές, να μη χάνουμε το στόχο, γιατί, αν χαθεί ο στόχος, μπορεί να συμβεί να στεκόμαστε στην αντίθετη πλευρά από αυτή που φωνάζουμε ότι υπηρετούμε. Σε κάθε περίπτωση η στάση μας δεν μπορεί να είναι εχθρική απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία που –σήμερα- στέκεται στη λάθος (όχι στην απέναντι) πλευρά.

Με προηγούμενο σημείωμά μας που γράφτηκε με αφορμή τον τραγικό θάνατο του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, «συμμετείχαμε» σε έναν γενικότερο διάλογο που αναπτύχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτυλίχτηκε σε ιστοσελίδες, μπλογκς, «τοίχους» και αλλού. Όπως συνηθίζεται άλλωστε, γράφτηκαν απόψεις με επιχειρήματα, εκτοξεύτηκαν αφορισμοί και υπερβολές, εκδηλώθηκαν και τάσεις ανθρωποφαγίας.

Κάποιοι είπαν ότι ξεπλένουμε τον Παντελίδη και αυτό που υπηρέτησε. Ο Παντελίδης «έφυγε» και αν θέλουν (οι κάποιοι) να τον κατασπαράζουν και νεκρό, εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να συμμετέχουμε. Με αφορμή όμως τον γενικότερο διάλογο (ή «διάλογο») που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα σταθούμε σε μερικά ζητήματα που τα θεωρούμε σημαντικά.

Η διαδικασία εδραίωσης της εξουσίας του συστήματος μέσα από την απονεύρωση και αποδόμηση κάθε τι αντίθετου προς αυτό (κάτι που ισχύει από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής του), παραμένει παραδοσιακή μόνο ως προς τον σκοπό της. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με το διαδίκτυο στην αιχμή του δόρατος της επίθεσης. Μπορεί το διαδίκτυο να είναι μια κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ανακαλύψεις και επιτεύγματα, σημασία έχει στην υπηρεσία τίνος μπαίνουν και ποιους κυρίως ωφελούν. Με λίγα λόγια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι παρά ένα πολύτιμο πολυεργαλείο που με αυτό στα χέρια του το σύστημα «μαστορεύει» συστηματικά και μεθοδικά την αλλοίωση και (δια)φθορά των συνειδήσεων· ακόμα και αυτών που θεωρούν ότι τα έχουν λυμένα αυτά… και δεν κινδυνεύουν.


H ΣΥΝΕΧΕΙΑ
http://atexnos.gr/%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.