Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Όταν ο Κιμ προσπαθεί να κάνει χιούμορ


 Εδώ και πολλά χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρείτο από τους Νοτιοκορεάτες ως ένας αδίστακτος νταής, ένας εχθρικός γείτονας που σκοπεύει να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ ο λαός του υποκύπτει σε κάθε του καπρίτσιο.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της 12ωρης επίσκεψης πέραν των συνόρων της χώρας του, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προσπάθησε να αμβλύνει αυτή την εικόνα, σε κάποιο έστω βαθμό, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν φυσιολογικό, ακόμα και συμπαθητικό άνθρωπο με μια ειλικρινή και ταπεινή πλευρά αλλά και έξυπνο χιούμορ.

Με αυτήν τη συνάντηση, δόθηκε η ευκαιρία για μια σπάνια και φευγαλέα ματιά στον Κιμ, ο οποίος σπάνια εγκαταλείπει τη χώρα του και που συχνά περιγράφεται από τους βορειοκορεατικούς μηχανισμούς προπαγάνδας ως ένας ήρωας τον οποίο οι πολίτες λατρεύουν.

Ωστόσο στις εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά από την ιστορική συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανιζόταν να χαμογελά θερμά, να συζητά άνετα, να αστειεύεται και δεν δίστασε να αγκαλιάσει τον Μουν Τζάε-ιν στην πρώτη διακορεατική σύνοδο από το 2007.

«Τον έχω δει μονάχα στα ΜΜΕ, να επισκέπτεται χωρίς ίχνος συναισθήματος μια πυρηνική μονάδα ή να παρίσταται σε μια πολιτική εκδήλωση, όμως στην πραγματικότητα φάνηκε ιδιαίτερα φιλικός και γεμάτος σεβασμό όταν χαιρέτησε τον Μουν» είπε η 34χρονη δασκάλα Λι Σου-κιουνγκ από τη Σεούλ.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί αμφισβητούν την ειλικρίνεια του Κιμ και κρίνουν ότι αποτελεί ένα τέχνασμα με στόχο την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Συχνά εξάλλου ο Κιμ έδειξε την αδίστακτη πλευρά του χαρακτήρα του. Κατηγορήθηκε ότι διέταξε τις δολοφονίες του ετεροθαλούς αδελφού του και του θείου του για να εδραιώσει την εξουσία του. Και όπως καταγγέλλουν αποστάτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη εξουσία του Κιμ, πολλοί αντιφρονούντες και πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν οδηγηθεί στις φυλακές.

Την ίδια ώρα, ειδικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του Κιμ για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ κι ενόψει της συνόδου μεταξύ των δύο, ωστόσο παραμένει περιορισμένη η πρόσβαση σε πληροφορίες για εκείνον, που μοιάζει με «μαύρο κουτί», σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Κιμ έμοιαζε πανευτυχής στη συνάντησή του με τον Μουν, ενίοτε γέλαγε με εκείνον και άλλες φορές τον άκουγε με προσοχή. Κάποια στιγμή ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αστειεύτηκε ότι οι πολύ πρωινές εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ το πιθανότερο ξύπνησαν τον Μουν πολλές φορές και υποσχέθηκε να μην το ξανακάνει, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Επίσης, ο Κιμ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι έχει ακούσει εντυπωσιακά πράγματα για τις υπερταχείες της Νότιας Κορέας τονίζοντας ότι ο Μουν το πιθανότερο θα έβρισκε το σιδηροδρομικό σύστημα της Βόρειας Κορέας «άβολο».

«Εάν επισκεφθείς (τη Βόρεια Κορέα) κι αφού έχεις ζήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα είναι αμήχανο για εμάς» είπε ο Κιμ, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Θα προετοιμαστούμε για να σου προσφέρουμε καλύτερη φιλοξενία όταν έρθεις», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους Βορειοκορεάτες αποστάτες και κατοίκους της νήσου Γιονπιονγκ, ενός νοτιοκορεατικού νησιού εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ η Βόρεια Κορέα το 2010, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες, είπε: «Γνωρίζω ότι ανησυχούν πως ο στρατός της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να ανοίξει πυρ εναντίον τους οποιαδήποτε στιγμή, και τώρα έχουν υψηλές προσδοκίες από τη σημερινή μας συνάντηση».

Αυτοί οι ήπιοι τόνοι στις δηλώσεις του απέχουν πολύ από την πύρινη ρητορική την οποία χρησιμοποίησε πέρυσι κατά τη σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «πυραυλάνθρωπο» και ο Κιμ απάντησε χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ξεμωραμένο».

«Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα βορειοκορεατικά κρατικά ΜΜΕ παρουσίαζαν τον Κιμ, συχνά ως μια αινιγματική προσωπικότητα, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εικόνες όπου ο Κιμ είναι τόσο σοβαρός και χωρίς αίσθηση του χιούμορ» ήταν η εκτίμηση που διατύπωσε ο Λιμ Τζάε-τσεόν καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

«Ό,τι ωστόσο είδαμε (τις τελευταίες ώρες) είναι τελείως διαφορετικό. Ο Κιμ απέδειξε ότι απλά είναι ένας κανονικός άνθρωπος, όχι ένα τέλειο ανθρώπινο ον».


topontiki
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.