Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Λιαστές ντομάτες


Τρόπος παρασκευής
Επιλέγετε ώριμες, σφιχτές ντομάτες μεσαίου μεγέθους. Τις πλένετε καλά, τις σκουπίζετε, τις κόβετε κάθετα στη μέση και αφαιρείτε το πράσινο κοτσανάκι τους.


Στη συνέχεια, τις απλώνετε πάνω σε τελάρα γιατί χρειάζονται ήλιο και αέρα. Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις σκεπάζετε με ένα τούλι, το οποίο δεν θα αφήσει τα έντομα να τις πλησιάσουν.

Τις αφήνετε στον ήλιο 4 ημέρες περίπου, αν επικρατεί ηλιοφάνεια. Ο καλός αερισμός και η μεγάλη ηλιοφάνεια θα συμβάλλουν στην επιτυχία της συνταγής. Αν δεν έχει αρκετή ζέστη και αέρα, αφήστε τις περισσότερες ημέρες. Για να καταλάβετε πότε πρέπει να τις μαζέψετε, πιέστε τις με το χέρι, και αν δεν έχουν καθόλου υγρασία είναι έτοιμες.


Ο ήλιος δεν πρέπει να τις "μαυρίσει" και να τις ζαρώσει πολύ. Αφού, λοιπόν, λιαστούν αρκετά, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα και τις φυλάτε σε μέρος σκοτεινό και σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι έχετε ξερές λιαστές ντομάτες για όλο τον χρόνο.


Μπορείτε προαιρετικά να τις συντηρήσετε και σε ελαιόλαδο, σκέτο ή με μυρωδικά (κόλιαντρο ή δεντρολίβανο ή ρίγανη) ή σε μείγμα λαδιού και ξιδιού εξαιρετικής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για περίπου ενάμιση χρόνο. Άλλη μια καλή ιδέα είναι να τις περάσετε από καλό κόκκινο ή ροζέ κρασί και να τις αφήσετε μέσα να φουσκώσουν 4 με 5 ημέρες, ώστε να πάρουν το άρωμά του. Στη συνέχεια, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε γυάλινα βάζα με λάδι.


Υλικά

Ντομάτες μεσαίου μεγέθους


Χοντρό αλάτι


Ελαιόλαδο (προαιρετικά)


Μυρωδικά (προαιρετικά)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.