Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Στον ιταλο-ισπανικό όμιλο ο ΔΕΣΦΑ


Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Προτιμητέος επενδυτής για τον ΔΕΣΦΑ ανακηρύχθηκε χθες ο ιταλο- ισπανικός όμιλος, όπως αναμενόταν.

Με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έγινε δεκτή η βελτιωμένη και τελική προσφορά που διαμορφώθηκε στα 535 εκατ. ευρώ και αφορά το 66% του κερδοφόρου και ταχέως αναπτυσσόμενου φορέα, από το οποίο το 31% έχει διαχειριστή το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία θα εισπράξουν τα 283,7 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα της ιδιωτικοποίησης. Γι’ αυτό το λόγο η χθεσινή απόφαση έχει και την έγκριση της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά θα τεθεί για επικύρωση στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που έχει οριστεί για τις 14 Μαΐου.

Στην κοινοπραξία που «χτύπησε» το πλειοψηφικό πακέτο συμμετέχουν η ιταλική Snam SpA, η ισπανική Enagas International, η βελγική Fluxys και η ολλανδική Nederlandse Gasunie, από τις οποίες οι τρεις πρώτες είναι μέτοχοι της πολυεθνικής κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον ΤΑΡ.

Στο τέλος Μαΐου η συμφωνία θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης, αφού προηγουμένως δοθούν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις εξασφαλίστηκαν ουσιαστικά δικαιώματα για το Δημόσιο, που θα ορίζει τον πρόεδρο του Δ.Σ. και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος, όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία του 2014, θα έχει δικαίωμα βέτο ακόμα και σε θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα διαθέσει 330 εκατ. ευρώ για έργα στον ΔΕΣΦΑ.

⌘ Την ερχόμενη Πέμπτη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξει τη βελτιωμένη προσφορά της υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ΕΕΣΣΤΥ, τον φορέα των επισκευαστικών βάσεων του σιδηροδρομικού δικτύου. Την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών που διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.