Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Γιατί εκτινάχθηκαν οι τιμές των σκόρδων - Σε ποια άλλα προϊόντα αυξήθηκαν


Η επιδημία του κορωνοϊού "χτυπά" και τις τιμές διαφόρων προϊόντων. Ο κορωνοϊός στην Κίνα έχει επηρεάσει τις τιμές καταναλωτή, διαταράσσοντας τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση.
Το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Financial Times, έχουν δεχτεί οι τιμές των σκόρδων, του τζίντζερ και του τσίλι.

Περιγράφοντας την αύξηση των τιμών η τιμή του σκόρδου από την Ισπανία αυξήθηκε περίπου 25%, δηλαδή από 2,20 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80 ευρώ, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των τιμών τέτοιων προϊόντων έχει σημειώσει άνοδο 17% από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε δίκτυα διανομής.

Αυτό, γιατί η Κίνα έχει το 80% των εξαγωγών σκόρδου παγκοσμίως, το 47% των εξαγωγών τζίντζερ και το 20% των εξαγωγών τσίλι.

Η παραγωγή δεν έχει μειωθεί αλλά οι αποθήκες είναι κλειστές και έτσι οι προμήθειες δεν μπορούν να φύγουν σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να παρατηρηθούν ελλείψεις και στα λαχανικά αλλά και στον πελτέ ντομάτας.

via

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.