Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Οι νεκροί μάρτυρες της Novartis


Στο κενό πέφτουν προς ώρας οι μεθοδεύσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ώστε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis, καθώς οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί το καθεστώς προστασίας.
Παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, που προκαλούν σύγχυση και συσκοτίζουν την υπόθεση του σκανδάλου, η απόπειρά τους «σκοντάφτει» στο γεγονός πως επιχειρούν να καταστρατηγήσουν κάθε πτυχή του εγχώριου και διεθνούς πλαισίου προστασίας μαρτύρων. Πίσω από το γαϊτανάκι εξελίξεων, δηλώσεων, ερμηνειών και παρερμηνειών περί νομιμότητας της διαδικασίας και της ασφάλειας των μαρτύρων, αποκαλύπτεται η απόπειρα εκφοβισμού των δύο σημαντικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς κάθε άλλον μάρτυρα που θα επιθυμούσε να αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και την πορεία τους, ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι είναι αναμφισβήτητα σημαντικό το πλαίσιο αντιμετώπισης και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και η τήρησή του, για το οποίο μάλιστα υπάρχει και σχετική κοινοτική οδηγία. Κάθε παραβίαση, δόλια ή επιπόλαιη, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μαρτύρων, σε δοκιμασία τις ζωές των οικείων τους, θέτει εν γένει σε κίνδυνο και την ίδια την έρευνα, αλλά και κάθε μελλοντική έρευνα που αφορά σκάνδαλα με σοβαρές επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον. Καμία κοινοβουλευτική Επιτροπή, κανένας πολιτικός (πόσο μάλλον εμπλεκόμενοι) δεν μπορεί να αποφασίσει ποιοι και εάν θα είναι κάποιοι μάρτυρες «προστατευόμενοι». Αποκλειστικά αρμόδια για να τροποποιήσει ή να μεταβάλει το καθεστώς προστασίας είναι η δικαστική αρχή που το διέταξε, εν προκειμένω η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Δεν έχει περάσει εξάλλου ασχολίαστο, το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι που εμπλέκονταν και γνώριζαν πράγματα για το σκάνδαλο του φαρμάκου, που στη χώρα μας αποκαλύφθηκε μέσω του σκανδάλου Novartis, έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι δύο μάλιστα με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο.

Ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, σύμφωνα με εκθέσεις του FBI, καθώς η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά και τις καταθέσεις μαρτύρων φέρεται να λάμβανε μεγάλα ποσά από τη Novartis, τα οποία ξέπλενε για λογαριασμό πολιτικών προσώπων. Στις 9 Ιουνίου 2016, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο του, μία Porsche Cayenne, ξαφνικά ακινητοποιήθηκε στην Αττική οδό, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, και μυστηριωδώς τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ κλειδώθηκαν και όλες οι πόρτες με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να απεγκλωβιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» είχε βρεθεί στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούνται πως εκβίαζαν επιχειρηματίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ και πολιτικά πρόσωπα με δήθεν «αποκαλύψεις» και δυσφημιστικά άρθρα ώστε να αποκομίζουν χρήματα ως διαφημίσεις. Ο Μαυρίκος, που εμφανιζόταν στο payroll της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, σκοτώθηκε λίγο πριν καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση των εκβιασμών.
 

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα του FBI ο σύμβουλος του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Μιχάλης Πιτσιλίδης, ήταν ένα από τα πρόσωπα που ξέπλεναν μέσω εταιρειών του ποσά από τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για μίζες.

Ο Μιχάλης Πιτσιλίδης φέρεται μέσω ιατρικών εντύπων και ιστοσελίδων που αν και δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλές κυκλοφορίες ήταν γεμάτα με διαφημίσεις, ξέπλενε μαύρο χρήμα που εισέπραττε από το διαφημιστικό τμήμα και στη συνέχεια, αφού κρατούσε το μερίδιό του, επέστρεφε στη Novartis και στον αντιπρόεδρό της Κ. Φρουζή τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν για χρηματισμό. Ο Πιτσιλίδης εμπλέκεται από προστατευόμενο μάρτυρα και στα στοιχεία για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Απεβίωσε αιφνιδιαστικά το 2016 από καρδιακό επεισόδιο.

Ο νεαρός Γιώργος Χατζηδάκης, ήταν προσωπικός οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Το 2010 η Novartis είχε εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια από συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο με τη μεσολάβηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η μία σύμβαση αφορούσε στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και η άλλη την προμήθεια εμβολίων για τον ιό H1N1. Η Ελλάδα πλήρωσε περίπου 500 εκατ ευρώ, χωρίς διαγωνισμό. Η συνεργασία του υπουργείου με τη Novartis, μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε πολύ στενή εκείνη την περίοδο, ιδιαίτερα για το ζήτημα του H1N1.

Στις 29 Αυγούστου του 2010 η μηχανή που οδηγεί ο Γιώργος Χατζηδάκης, 28 ετών, παίρνει ξαφνικά φωτιά ενώ διατρέχει την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Μάρτυρες ανάμεσά τους και οι αστυνομικοί Γεώργιος Παπαποστόλου και Ιωάννης Βασιλείου, που βρίσκονταν τυχαία στο σημείο, κατέθεσαν πως είδαν ξαφνικά τη μηχανή μάρκας BMW 1200 κυβικών, να αναφλέγεται και να σέρνεται για περίπου πενήντα μέτρα πάνω στην άσφαλτο. Ο πατέρας του Γ. Χατζηδάκη, δήλωσε πως «όλοι ξέρουν και κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος δούλευε ως οδηγός του Παπαδημητρίου. Ήταν 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του. Πήγαινε όποτε τον καλούσε. Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος από τη δουλειά που έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου και τη συνεχή επαφή, γνώριζε πολλά».

via 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.