Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν σε μάσκες που μοιράστηκαν δωρεάν στο Βέλγιο

  

Νανοσωματίδια από οξείδια του αργύρου και του τιτανίου, που είναι τοξικές ουσίες, εντοπίστηκαν στις μάσκες που μοίρασε δωρεάν το βελγικό κράτος στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα. Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου κάλεσε τους πολίτες να μην τις χρησιμοποιούν.

Η βελγική κυβέρνηση παρήγγειλε το 2020 ποσότητα 15 εκατομμυρίων μασκών από την εταιρεία Avrox, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και από αυτές τα 5 εκατ. διανεμήθηκαν από τον Ιούνιο δωρεάν μέσω των φαρμακείων της χώρας στους πολίτες. Ωστόσο έπειτα από έρευνα του βελγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, βρέθηκε ότι περιέχουν νανοσωματίδια των δύο τοξικών οξειδίων.

Αν και σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, "δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία", οι μάσκες δεν πρέπει ούτε να διανέμονται ούτε να χρησιμοποιούνται.

"Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κίνδυνος για την υγεία", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον τοξικολόγο Γιαν Τίτγκατ, ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τυχόν κινδύνους. 

"Υπάρχει κάποιο είδος καλύμματος στο στόμιο των μασκών το οποίο συνίσταται σε ιόντα αργύρου και διοξειδίου του τιτανίου. Πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου: Υπάρχει ή δεν υπάρχει κίνδυνος; Αν απελευθερωθεί μεγάλη ποσότητα, τότε μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες. Όσον αφορά το διοξείδιο του τιτανίου, αυτά είναι αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και καρκίνος μακροπρόθεσμα".

Ωστόσο ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός: "Αν υπήρχε οξύ πρόβλημα, τότε θα είχαμε δει πάρα πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στον γιατρό με αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.