Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Το Facebook "κόβει" την πρόσβαση των Αυστραλών σε ειδήσεις

 

Η Facebook ανακοίνωσε ότι, από εδώ και στο εξής, οι χρήστες της πλατφόρμας του στην Αυστραλία, δε θα μπορούν να βλέπουν ή να κοινοποιούν περιεχόμενο ειδήσεων.

Η συγκεκριμένη κίνηση, έρχεται ως "απάντηση" σε προτεινόμενη νομοθεσία της χώρας, που θα ανάγκαζε τις τεχνολογικές πλατφόρμες να πληρώσουν τους εκδότες ειδήσεων για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο που κοινοποιείται μέσα σε αυτές.

Σημειώνεται επίσης, ότι και χρήστες εκτός της Αυστραλίας, δεν μπορούν να διαβάσουν ή να έχουν πρόσβαση σε αυστραλιανές ειδήσεις στην πλατφόρμα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κίνηση, λέγοντας ότι απέδειξε την "τεράστια δύναμη αυτών των ψηφιακών γιγάντων στην αγορά".

Από την πλευρά της, η Facebook, μέσω του Κάμπελ Μπράουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: "Αυτό που ο προτεινόμενος νόμος που εισήχθη στην Αυστραλία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει είναι η θεμελιώδης φύση της σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας και των εκδοτών μας. Σε αντίθεση με ό,τι έχουν προτείνει ορισμένοι, το Facebook δεν κλέβει περιεχόμενο ειδήσεων. Οι εκδότες επιλέγουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους στο Facebook". 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Γερουσία της Αυστραλίας, τον περασμένο Σεπτέμβρη, το Facebook είχε προτείνει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει το περιεχόμενο στη χώρα εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, με την Google μάλιστα να απειλεί, στην ίδια ακρόαση να κλείσει εντελώς τη μηχανή αναζήτησης στην Αυστραλία.

Τέλος, σημειωτέον ότι, περίπου 17 εκατομμύρια Αυστραλοί επισκέπτονται την πλατφόρμα κάθε μήνα, ενώ, αρκετές κυβερνητικές σελίδες, ορισμένες εξ αυτών έκτακτης ανάγκης, αποκλείστηκαν επίσης από τo Facebook - κάτι που αργότερα η πλατφόρμα το απέδωσε σε λάθος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.