Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΜΕ STREP TEST;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον πυογόνο στρεπτόκοκκο. Ένα κοινότατο βακτήριο που ζεί μαζί μας από τα παμπάλαια χρόνια. Πρόσφατα φαίνεται πως απέκτησε μια δυναμική και θορύβησε τους επιστήμονες.

Ο στρεπτόκοκκος πέραν των κλινικών σημείων, διαγιγνώσκεται με δύο εργαστηριακές εξετάσεις, το strep test και την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος. Θεραπεύεται με απλά και φτηνά αντιβιοτικά, εφόσον το ένα ή και τα δύο τεστ είναι θετικά.

Ένα συχνό και θα έλεγα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει, είναι το πότε θα κάνουμε το strep test και σε ποια άτομα. Σε πολλούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ή και σχολεία ζητείται από το σύνολο των μαθητών μιας τάξης να υποβληθεί σε δοκιμασία ελέγχου εφόσον ένας μαθητής νοσεί από  στρεπτόκοκκο. Βασικό λάθος.  Μπορεί με τον τρόπο αυτό να βρεθούν κάποια παιδιά  να είναι θετικά. Αυτά συνήθως είναι ασυμπτωματικά, είναι φορείς του μικροβίου και δεν μεταδίδουν. Ωστόσο, ίσως τους χορηγηθεί αντιβίωση, κάτι που θα αυξήσει και τη δαπάνη αλλά το κυριότερο θα αυξήσει δυνητικά τη μικροβιακή αντοχή.  

Έλεγχος με strep test πρέπει να γίνεται μόνον σε παιδιά που είναι άρρωστα, έχουν συγκεκριμένη συμπτωματολογία και συγκεκριμένη ηλικία. Παιδιά που εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημεία (κάθε σημείο βαθμολογείται με 1):

  • Απουσία βήχα
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Πυρετός 38ο C και πάνω
  • Εξίδρωμα ή οίδημα αμυγδαλών
  • Ηλικία νοσούντων  >3 ετών - 15 ετών.

Κάθε παιδί με βαθμολογία 2 και πλέον υποβάλλεται σε τεστ. Μπορεί βέβαια και παιδί με ένα κριτήριο να υποβληθεί αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η πιθανότητα θετικού τεστ είναι πολύ μικρή. Παιδιά κάτω των 3 ετών δεν νοσούν από στρεπτόκοκκο, αλλά και να νοσήσουν δεν εκδηλώνουν ρευματικό πυρετό.

Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.