Πρόκειται για την πρώτη «ολοκληρωμένη παρέμβαση» η οποία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα επιχειρήσει την κάλυψη με «ψίχουλα» των αναγκών 300.000 περίπου οικογενειών χωρίς κανένα εισόδημα στους Δήμους Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Καρδίτσας, Χαλκίδας, Καλλιθέας Αττικής, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα φτάνει τα 500 ευρώ το μήνα θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους εν λόγω δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Ο νέος θεσμός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
1Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού.
2Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ.
Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης, το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει:
** Τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα (νοικοκυριό).
** Την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε: 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν, οι δικαιούχοι θα έχουν και έξτρα παροχές, όπως:
** Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
** Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου.
** Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
** Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
** Ενταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου.
** Ενταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους.
** Ενταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι δικαιούχοι, εφόσον μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης.
Για τη χορήγηση του επιδόματος θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα του τελευταίου 12μήνου, από το οποίο όμως θα αφαιρείται η αντικειμενική δαπάνη και τα τεκμήρια διαβίωσης, το 20% του πραγματικού καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση αλλά και το εξωιδρυματικό επίδομα ή τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
Η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αναστέλλεται αν ο δικαιούχος λείψει από την Ελλάδα για διάστημα άνω των δύο μηνών ή αν αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που θα του προταθεί ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, θα δοθούν περί τα 800-900 εκατ. ευρώ το χρόνο για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.
Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί εντός του 2015 σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την κάλυψη του 8% του πληθυσμού που -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)