Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά από δικογραφίες που σχηματίστηκαν και τον εμπλέκουν σε υπόθεση χρηματισμού από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη, που έχει προφυλακιστεί.
Κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Μιχελάκη ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, λόγω απουσιών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πέντε ψήφοι υπέρ της άρσης ασυλίας και τέσσερις κατά. Η υπόθεση της άσρης της ασυλίας του Μιχελάκη μένει να κριθεί απο την Ολομέλεια της Βουλής.
H υπόθεση έφτασε στην Βουλή μετά από τις αποκαλύψεις του HOT DOC. Συγκεκριμένα στο τεύχος 50 η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικου είχε αποκαλυψει οτι μια δικογραφία, περιπλανιέται εδώ και μήνες, χαμένη κάπου ανάμεσα στις δικαστικές Αρχές, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή. Η δικογραφία αφορά τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος εμφανίζεται να χρηματίζεται από τον προφυλακισμένο Αναστάσιο Πάλλη, προκειμένου να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, δηλαδή να κάνει ερωτήσεις που βολεύουν τον Πάλλη, την περίοδο που ο Μιχελάκης ήταν βουλευτής .
Ο υπουργός Εσωτερικών, εμφανίζεται στη δικογραφία, να λαμβάνει 7.000 ευρώ από τον Αναστάσιο Πάλλη για να καταθέσει στη Βουλή, ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του και κατά του Βίκτορα Ρέστη, με τον οποίο ο Πάλλης είχε έρθει σε ρήξη. Ο ίδιος ο Πάλλης, σε κατάθεσή του στις εισαγγελικές αρχές αρνείται ότι το ποσό δόθηκε στον Γιάννη Μιχελάκη, όμως τόσο τα χειρόγραφά του, όσο και η ένορκη κατάθεση στενού συνεργάτη του, τον διαψεύδουν.
Ο Γιάννης Μιχελάκης, κατέθεσε μήνυση κατά του περιοδικού και του εκδότη του Κώστα Βαξεβάνη, ισχυριζόμενος, μέσω διαρροών, ότι όσα γράφονταν στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είναι ψευδή, χωρίς ωστόσο να δώσει ποτέ επίσημη απάντηση. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική, και αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της δικογραφίας που εξασφάλισε το Κουτί της Πανδώρας.
Η «οδύσσεια» της δικογραφίας
Η υπόθεση χρηματισμού του υπουργού Εσωτερικών, απασχόλησε τη Δικαιοσύνη από το φθινόπωρο του 2013. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο στις 16 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου αυτός να κρίνει την βασιμότητα των στοιχείων και στη συνέχεια εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
Το διαβιβαστικό έγγραφο του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι η δικογραφία «διαβιβάζεται στον πρόεδρο της Βουλής, δια του υπουργού Δικαιοσύνης», ο ρόλος του οποίου στην προκειμένη περίπτωση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, είναι τυπικός και όχι ελεγκτικός. Παρά ταύτα ο κ. Αθανασίου, μόλις δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το Hot Doc, κι ενώ ήδη το γραφείο του έχει ενημερωθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού για το επικείμενο δημοσίευμα, επιστρέφει τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, ζητώντας, παρότι δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα, όπως ο ίδιος παραδέχεται στο έγγραφό του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να εξεταστεί εκ νέου η νομική βασιμότητα της καταγγελίας.
Η πρωτοφανής προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης πέφτει στο κενό, με τον Άρειο Πάγο να εκθέτει τον υπουργό Δικαιοσύνης επιστρέφοντας τη δικογραφία σε αυτόν, με την επισήμανση στο σχετικό έγγραφο προς τον Χαράλαμπο Αθανασίου: «Σας (επανα)διαβιβάζουμε τη δικογραφία και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, καθόσον πριν από την αρχική διαβίβασή της είχαμε ήδη προβεί στον υπό του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλής επιβαλλόμενο έλεγχο, και ως εκ τούτου αρμόδια για τα περαιτέρω είναι η Βουλή των Ελλήνων».
Η δικογραφία κατά του Γιάννη Μιχελάκη, εστάλη στη Βουλή, στις 30 Απριλίου και αφού το Hot Doc είχε αναδείξει το θέμα, με καθυστέρηση πολλών μηνών.
http://www.koutipandoras.gr/article/127491/eisigisi-gia-arsi-asylias-toy-g-mihelaki-meta-tis-apokalypseis-toy-hot-doc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)