Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο έχει επίσης κοιλιοκάκη.
Η σύνδεση μεταξύ της κοιλιοκάκης και της αυτοανοσίας του θυρεοειδούς είναι επιστημονικά καλά εδραιωμένη.
Τι είναι όμως η κοιλιοκάκη και τι η γλουτένη; Πώς και πόσο μπορούν να επηρεάσουν το θυρεοειδή σου;
Η κοιλιοκάκη είναι μια άλλη αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το λεπτό έντερο, τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσαπορρόφηση, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Στην περίπτωση αυτή, η αυτοάνοση διαδικασία ενεργοποιείται από τη γλιαδίνη, το ένα συστατικό της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη.
Κατά την έκθεση του οργανισμού στη πρωτεΐνη γλιαδίνη, αυτή τροποποιείται από το ένζυμο τρανσγλουταμινάση, και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση η οποία προκαλεί την περικοπή των λαχνών του λεπτού εντέρου, μια διαδικασία που ονομάζεται ατροφία των λαχνών.
Ενώ ήταν γνωστό ότι η κοιλιοκάκη συνδέεται συχνά με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως με διαβήτη τύπου 1, νόσο του Addison, κακοήθη αναιμία, διαταραχές κολλαγόνου και αυτοάνοση ηπατίτιδα, η σύνδεση με τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto έχει ανακαλυφθεί και ερευνηθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Μεταξύ των ενηλίκων ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης έχει αναφερθεί να είναι 3.3 με 4.8 φορές υψηλότερη από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στο World Journal of Gastroenterology.
Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η σύνδεση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της κοιλιοκάκης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι όλες αυτές οι συνθήκες έχουν παρόμοια γενετική προδιάθεση -τα γονίδια που εμπλέκονται είναι τα HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα πρέπει να ελέγχονται για την κοιλιοκάκη και οι ασθενείς με γνωστή κοιλιοκάκη θα πρέπει να ελέγχονται για θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Άλλοι επιστήμονες προτείνουν ένα μηχανισμό που εμπλέκει τα αντισώματα έναντι της τρανσγλουταμινάσης.
Αυτά τα αντισώματα είναι γνωστό ότι είναι παρόντα σε άτομα με ενεργό κοιλιοκάκη και μειώνονται ή εξαφανίζoνται μετά από δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Αυτά τα ίδια αντισώματα φέρονται να συνδέονται και να αντιδρούν με την τρασγλουταμινάση των κυττάρων του θυρεοειδούς, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thyroid to 2008. Σε μια άλλη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 μία υψηλότερη συχνότητα των αντι -TG αντισωμάτων βρέθηκε σε άτομα που είχαν επίσης αντι-TPO αντισώματα -δηλ. έναντι του θυρεοειδούς, σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό (7% έναντι 3,5%).
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αντισώματα αντι-TG θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου του θυρεοειδούς στην κοιλιοκάκη.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να συνδέεται ακόμη και με ευαισθησία στη γλουτένη.
Ενώ περίπου το 1% του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με πραγματική κοιλιοκάκη, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ευαισθησία στη γλουτένη. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν αντι – TG αντισώματα.
Αυτή η κατάσταση είναι μέχρι σήμερα υποδιαγνωσμένη επειδή η ευαισθησία στη γλουτένη -και όχι η δυσανεξία!- προκαλεί ήπια ή άτυπα συμπτώματα (φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία) και αυτά τα άτομα σπάνια ζητούν ιατρική συμβουλή.
Μια σειρά από μικρές μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντική η διάγνωση της κοιλιοκάκης ή της ευαισθησίας στη γλουτένη όσο το δυνατό νωρίτερα σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, διότι η διαχείριση της κοιλιοκάκης με δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, όπως εξελκώσεις του εντέρου, αλλά ενδέχεται να συντελέσει και στη βελτίωση της νόσου του θυρεοειδούς.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ευαισθησία στη γλουτένη, όπως και η κοιλιοκάκη, ανταποκρίνονται καλά μόνο εάν όλες οι πηγές γλουτένης αποβληθoυν από τη διατροφή. Οι προφανείς πηγές είναι δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Υπάρχουν πολλές περισσότερες κρυφές πηγές γλουτένη που περιλαμβάνει τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα διαθέσιμα στα καταστήματα, όπως σούπες, κράκερ, πίτσα, μαριναρισμένα σάλτσες, αλκοόλ, ξύδι ή σάλτσες για σαλάτες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος για άτομα με κοιλιοκάκη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εισάγοντας μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και υποκλινική θυρεοειδίτιδα (δηλαδή μόνο με αυξημένο τίτλο αυτοαντισωμάτων, χωρίς ανάγκη υποκατάστασης με θυροξίνη) επιτεύχθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος των αυτοαντισωμάτων εντός δύο ετών!
Μίλησε με το γιατρό σου για την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στη γλουτένη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)