Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η Επιστήμη του Αδυνάτου! (1)

 
Ήταν λίγο πριν την έλευση του 20ου αιώνα όταν ο Λόρδος Kelvin, πολυβραβευμένος επιστήμονας για την έρευνα του πάνω στη θερμοδυναμική, δήλωνε ευθαρσώς και με περισσή σιγουριά πως η κατασκευή ιπτάμενων σκαφών βαρύτερων του αέρα ήταν αδύνατη και ότι οι ακτίνες Χ δεν ήταν παρά μία φάρσα.

«Η διαφορά μεταξύ κάθε επαρκώς προηγμένης τεχνολογίας
και της μαγείας είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη!»

Arthur Clarke

Την τιμητική του έμοιαζε να έχει και το ραδιόφωνο μιας και πριν την ανακάλυψη του πλήθος ΜΜΕ ακύρωναν κάθε πιθανότητα ύπαρξης του με δηλώσεις όπως «Όσοι έχουν την απαραίτητη παιδεία, γνωρίζουν πως είναι αδύνατη η μετάδοση φωνής μέσω καλωδίων» (Boston Post, 1865), ενώ αμέσως μετά διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Thomas Edison (1922) έσπευσαν να το καταδικάσουν με δηλώσεις όπως «η τρέλα του ραδιοφώνου θα σβήσει σύντομα» .


Μισό αιώνα περίπου αργότερα, το 1911, ο επιστήμονας που ανακάλυψε την ύπαρξη του πυρήνα των ατόμων, Ernest Rutherford, υποστήριζε με περισσή σιγουριά πως η κατασκευή ατομικής βόμβας ήταν αδύνατη. Και δεν ήταν ο μόνος… ο Albert Einstein δήλωνε στην Pittsburgh Post-Gazette (29 Δεκεμβρίου 1934) πως «δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η ατομική ενέργεια θα μπορέσει ποτέ να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο» .


Και οι παραπάνω επιστήμονες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο λαμπρούς της παγκόσμιας ιστορίας, αποτελώντας το επιστημονικό status quo της εποχής τους. Η γνώμη τους ήταν κανόνας για κάθε άνθρωπο, με αποτέλεσμα όσοι πίστευαν σε κάτι που αυτοί είχαν κατονομάσει αδύνατο στην καλύτερη των περιπτώσεων χαρακτηρίζονταν δεισιδαίμονες και πνεύματα πλανημένα. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως αυτό των μετεωριτών στις αρχές της Αναγέννησης όταν και η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών υποστήριζε πως «οι πέτρες δεν πέφτουν από τον ουρανό» με αποτέλεσμα κάθε σχετική μαρτυρία να χαρακτηριζόταν εξαρχής ως λαϊκός μύθος!


Τι Σημαίνει Τελικά “Αδύνατο”;



Και τα παραπάνω δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της μακράς ιστορίας των επιστημονικών «αδυνάτων» που έγιναν «δυνατά», κάτι που έχει ωθήσει την επιστημονική κοινότητα σε μία επιφυλακτική διαλλακτικότητα ως προς τι εστί επιστημονικά αδύνατο και τι όχι. Έτσι, οι δηλώσεις του Λόρδου Kelvin εν έτη 1900 πως «Δεν έχει μείνει τίποτα στη Φυσική που να μην έχει ανακαλυφθεί» έχουν σταδιακά δώσει τη θέση τους σε άλλες εκ διαμέτρου αντίθετες όπως «Εκτός και αν υπάρχει κάποιος φυσικός νόμος που να απαγορεύει την ανάπτυξη μίας τεχνολογίας, τότε η τεχνολογία όχι μόνο είναι δυνατή αλλά και σίγουρο ότι θα αναπτυχθεί στο μέλλον!» που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ο Dr. Michio Kaku, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, εν έτη 2008!



Κάπως έτσι, απόλυτες φράσεις όπως «το ταξίδι στο χρόνο είναι αδύνατο γιατί ο χρόνος είναι γραμμικός» ή ότι «η τηλεπάθεια είναι αδύνατη γιατί ο εγκέφαλος μας δεν εκπέμπει μήτε δέχεται σήματα» χρησιμοποιούνται πλέον όλο και λιγότερο, μιας και γίνεται σταδιακά κατανοητό πως το αδύνατο του σήμερα δεν μπορεί να αναφέρεται στην αιωνιότητα.



Πάρτε για παράδειγμα την τηλεμεταφορά, ένα κλασσικό επιστημονικό αδύνατο, που πλέον έχει περάσει στη σφαίρα του δυνατού χάρη στα πειράματα δύο ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων. Εν έτη 2004 κατάφεραν για πρώτη φορά να τηλεμεταφέρουν μεμονωμένα άτομα, με αποτέλεσμα σήμερα ανάλογα πειράματα να αποτελούν καθημερινότητα σε πλήθος εργαστηρίων ανά την υφήλιο!



«Είμαστε πλέον σε θέση να τηλεμεταφέρουμε κατά βούληση, πατώντας απλά ένα κουμπί!»



Καθηγητής Rainer Blatt,

Πανεπιστήμιο του Innsbruck


Κάτι παρόμοιο λοιπόν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις των επιστημονικών αδυνάτων. Μετά από περαιτέρω ανάλυση αποδεικνύεται ότι το αδύνατο του σήμερα θα γίνει δυνατό στο μέλλον, μιας και αυτό που συνήθως λείπει είναι η κατάλληλη τεχνολογία. Και από τη στιγμή που κάτι δεν πάει κόντρα στους νόμους της φυσικής, τότε δεν αποτελεί παρά ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα μηχανικής!

Ποια επομένως από τα κλασσικά «αδύνατα» που συναντάμε στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο ή απώτερο μέλλον;


«Είχα κάνει κάποτε μία λίστα με τις φαινομενικά εξωτικές τεχνολογίες που συναντώνται στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και έμεινα έκπληκτος όταν συνειδητοποίησα ότι οι περισσότερες εξ αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση αδύνατες γενικά παρά μόνο για την ώρα!»


Dr. Michio Kaku,

Πανεπιστήμιο City στη Νέα Υόρκη
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)