Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μπαράκ Ομπάμα: «Φτιάξτε τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή»


Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν πια να χωνέψουν ότι εδώ και λίγα χρόνια (από τον Ιούνιο του 2013) ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο είναι κινεζικός και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο αμερικανικό. Έτσι, ο πρόεδρος Ομπάμα μόλις υπέγραψε μια ειδική διαταγή, με την οποία εντέλλει τις αρμόδιες αρχές της χώρας του να κατασκευάσουν τον ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου έως το 2025, δηλαδή σε μια δεκαετία.


Ο στόχος
Η απόφαση φέρνει στον νου την ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ, στα μέσα του 20ού αιώνα, να ξεπεράσουν τη Σοβιετική Ένωση, που ήταν μπροστά στην κούρσα εξερεύνησης του Διαστήματος. Περίπου μετά από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί πατούσαν πρώτοι το πόδι τους στη Σελήνη...
Έτσι και τώρα, στόχος των ΗΠΑ είναι φτιάξουν ένα μηχάνημα που θα είναι έως 30 φορές ταχύτερο από τον σημερινό παγκόσμιο «πρωταθλητή», τον υπερυπολογιστή Τιανχέ-2 της Κίνας και θα μπορεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (1 exaflop ή 1.000 petaflops). Για κάτι τέτοιο όμως, ο υπολογιστής θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 540 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όσο παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής!

Τι θα κάνει
Το φιλόδοξο και καθόλου εύκολο έργο κατασκευής του υπολογιστή-τέρατος θα αναλάβει να συντονίσει ένας νέος ειδικός διυπουργικός φορέας, η Εθνική Πρωτοβουλία Στρατηγικής Υπολογιστικής (NSCI). O υπερ-υπολογιστής θα βοηθήσει στην επιστημονική έρευνα μεγάλης κλίμακας (γενετική, ιατρική, νευροεπιστήμη, μετεωρολογία, αστρονομία κ.α.), αλλά και σε προγράμματα εθνικής ασφάλειας.
Ο Τιανχέ-2, που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών της Κίνας, έχει ισχύ περίπου 34 petaflops, σχεδόν διπλάσια από τον δεύτερο αμερικανικό, τον «Τιτάνα» του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του Πανεπιστημίου του Τενεσί (17 petaflops). Όμως στο Top 500 των ισχυρότερων υπερ-υπολογιστών διεθνώς, τα 233 μηχανήματα είναι αμερικανικά και μόνο τα 37 κινεζικά.
Η απόφαση Ομπάμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να συμβεί, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στηρίζουν το σχέδιο για λόγους εθνικού γοήτρου και εθνικού συμφέροντος. Το κόστος του επενδυτικού προγράμματος παραμένει ακόμη άγνωστο.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=726686

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)