Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μετά το σκάνδαλο VW και… η Samsung μπλεγμένη σε σκάνδαλο με «πειραγμένες» τηλεοράσεις!


Μπορεί το σκάνδαλο της VW με τους «πειραγμένους» diesel κινητήρες να σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, όμως όπως φαίνεται, αντίστοιχες πρακτικές αποτελούν κοινό τόπο σε πολλούς τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως εθνικότητας.


Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στην αγγλική εφημερίδα Guardian, στο στόχαστρο των ερευνητών βρίσκεται πλέον και η Samsung. Καθώς όπως έγινε γνωστό, κάποιες από τις τηλεοράσεις της, έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κατά την διάρκεια των δοκιμών και της έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την κατανάλωση που παρουσιάζουν μετά, κατά την διάρκεια της κανονικής τους λειτουργίας.

Αυτή η αναντιστοιχία της κατανάλωσης ανάμεσα στα τεστ και την πραγματικότητα (που θυμίζει, σχεδόν φωτογραφικά, την υπόθεση της VW), έγινε αντιληπτή από ανεξάρτητα εργαστήρια σε χώρες της Ευρώπης.
Και μετά την διάσταση που πήρε η υπόθεση της Γερμανικής εταιρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για εξαπάτηση των δοκιμών, και έχει δεσμευθεί να θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να απαγορευθούν οι «παραπλανητικοί μηχανισμοί» σε τηλεοράσεις ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα, μετά από ανησυχίες που έχουν εκφράσει πολλά κράτη της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Samsung αρνείται με έντονο τρόπο το γεγονός ότι ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι τηλεοράσεις τους με την ονομασία «motion lighting» είναι κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα της VW ώστε να εξαπατήσει τα τεστ ενεργειακής απόδοσης.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμεύει για να μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης σε διάφορες συνθήκες, όπως για παράδειγμα όταν παίζονται ταινίες με έντονη δράση, προγράμματα με σπορ, αλλά και σε συνθήκες με αργή δράση όπως τα δελτία καιρού. Και πως δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για να μπαίνει σε λειτουργία κατά την διάρκεια των δοκιμών ενεργειακής απόδοσης.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του «motion lighting» και αυτού που έκανε η VW» δήλωσε εκπρόσωπος της Samsung. «Δεν πρόκειται για μία λειτουργία που ενεργοποιείται μόνο στα τεστ, αλλά είναι ενσωματωμένη πάνω στην συσκευή, και ενεργοποιείται όποτε θεωρηθεί απαραίτητο για να μειωθεί η κατανάλωση».

Οι διαφορές στις μετρήσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από δοκιμές που έκανε ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ανεξάρτητο εργαστήριο με την ονομασία ComplianTV, το οποίο κατέγραψε συστηματικά ανώτερες μετρήσεις κατανάλωσης στις τηλεοράασεις της Samsung στην πραγματική χρήση απ” ότι στα προγράμματα των δοκιμών.

Το εργαστήριο διαπίστωσε ότι το σύστημα «motion lighting» της Samsung μείωνε σημαντικά την φωτεινότητα -και άρα την κατανάλωση- στις τυποποιημένες ηλεκτροτεχνικές δοκιμές (IEC), οι οποίες όντως έχουν πολλές σκηνές με γρήγορη δράση από διάφορα προγράμματα, τηλεοπτικά shows, DVD και ζωντανά προγράμματα.

Μετά τα τεστ που έγιναν τον Φεβρουάριο, το συγκεκριμένο εργαστήριο (το οποίο σ” εκείνη τη φάση δεν είχε κατονομάσει την Samsung) είχε βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα ότι οι τηλεοράσεις αυτές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν μία διαδικασία δοκιμών και ανάλογα να προσαρμόσουν την λειτουργία και την κατανάλωσή τους.

Αν και δεν υπήρξε αποκάλυψη κάποιου ειδικού software, η αναφορά του ComplianTV έκανε λόγο ότι «κάποιες τηλεοράσεις που πέρασαν από την δοκιμή, μας έδωσαν την εντύπωση ότι αναγνώριζαν πως βρίσκονταν σε κατάσταση εργαστηριακού ελέγχου».

Ο διευθυντής αυτού του εργαστηρίου Rudolf Heinz παρατηρεί πλέον ότι: «H Samsung είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου, όχι όμως και με το πνεύμα του νόμου».

Aπό την άλλη πάντως, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή συγκεκριμένες κατηγορίες και αποδείξεις ότι η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων στον κόσμο έχει συμπεριφερθεί παράνομα. Όμως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καιρό εκδηλώσει τις υποψίες τους, ανάμεσά τους και η «Σουηδική Αρχή για την Ενέργεια», με μία επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα φέτος.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι «Το εργαστήριο στο οποίο κάνουν τις δοκιμές τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκετές τηλεοράσεις ανγνωρίζουν το στάνταρ φιλμάκι των δοκιμών (το IEC), και αμέσως χαμηλώνουν την φωτεινότητα της οθόνης και κατεβάζουν την κατανάλωση ρεύματος. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφευχθούν οι αρχές εποπτείας και να εξαπατηθούν οι αγοραστές σχετικά με την κατανάλωση του προϊόντος που αγοράζουν».

Πάντως σ” αυτή την επιστολή δεν είχε αναφερθεί το όνομα της Samsung κάτι που δημιουργεί υποψίες ότι εκτός από την κορεατική εταιρία, υπάρχουν και άλλες που ακολουθούν την ίδια πρακτική.

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Και πάνω απ” όλα, εκτός από την τραυματισμένη εμπορική πίστη, υπάρχει και πραγματικό αντίκρυσμα στα αυξημένα έξοδα για τα νοικοκυριά, καθώς θεωρείται ότι οι τηλεοράσεις ευθύνονται για το 10% της τυπικής κατανάλωσης ρεύματος ενός νοικοκυριού. Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό έτσι ώστε να αποτελεί σημείο αιχμής για το μάρκετινγκ κάθε εταιρίας αλλά και λόγος για να επιλεγεί ένα προϊόν από τον αγοραστή του.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)