«Η Ελλάδα κατατάσσεται στους χαμηλότερους δείκτες της ΕΕ στο τοπίο των ευρυζωνικών υπηρεσιών, γεγονός που οφείλεται και στο ότι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δείξει τη σπουδή που έπρεπε για τη συμμετοχή της χώρας στις υψηλές ταχύτητες του διαδικτύου», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.
Ο υπουργός παραβρέθηκε σήμερα στην παρουσίαση της μελέτης «Αναπτυξιακές επιδράσεις των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα, η περίπτωση της Ελληνικής Οικονομίας, μετά την αύξηση της ταχύτητας και του δείκτη πρόσβασης στο διαδίκτυο». Τη μελέτη εκπόνησε επιστημονική επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, μετά από ανάθεση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύση Χιόνη.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες ευρυζωνικές υπηρεσίες με υψηλές ταχύτητες, σε όλη την επικράτεια, και με χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι στον ένα χρόνο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις για την ψηφιοποίησή του, με στόχο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, με την ηλεκτρονική υπογραφή η οποία ήδη εφαρμόζεται και έχει μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου, και την οποία θα παρουσιάσει από κοινού τον επόμενο μήνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Προσέθεσε ότι το υπουργείο έλαβε το βραβείο για το καλύτερο rural broadband, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν αρκεί». «Πρέπει να υπάρξει η «κοινωνική εγρήγορση» από όλους για να πιάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, και αφορούν ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 100 MPS μέχρι το 2025. Εκεί πρέπει να φτάσει η χώρα μας», τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και χαρακτήρισε την έρευνα «ευκαιρία για να δούμε τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου στον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με στόχο να βοηθηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους».
Τέλος, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ οφείλει να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών προς το κοινό, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, σημείωσε.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με 153 ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, στα προβλήματα σταθερότητας των συνδέσεων και ως επακόλουθο στο κόστος για τις συγκεκριμένες, προσφερόμενες υπηρεσίες. Αρνητικό γεγονός ήταν επίσης ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών εκφράζει απαισιοδοξία και δυσπιστία για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας τα επόμενα 2 χρόνια στην Ελλάδα. Ωστόσο, όλες οι επιχειρήσεις- επιχειρηματίες εκτίμησαν ότι με την κατάλληλη υποδομή στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και ταχύτητα, θα ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα με νέες θέσεις εργασίας, με καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες, με χαμηλότερα κόστη και οφέλη στον καταναλωτή. Κλάδοι όπως η λιανική, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα ακίνητα, η μεταποίηση, η τεχνολογία κλπ αναφέρουν τεχνολογικό κενό και δηλώνουν επιφυλακτικοί για τις μελλοντικές υπηρεσίες που θα τους προσφερθούν.
Ο καθηγητής κ. Χιόνης σημείωσε ότι η διάχυση της ευρυζωνικότητας συντελεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών και ουσιαστικά αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο, δεδομένου ότι το διαδίκτυο αναμένεται να αλλάξει δραστικά την επόμενη πενταετία.
Τέλος, και ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνταντίνος Κόλλιας σημείωσε ότι η γρήγορη διάχυση του διαδικτύου θα δώσει ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις, θα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες με υιοθέτηση πολιτικών που ενισχύουν την ευρυζωνικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.
Ο κ. Κόλλιας ευχαρίστησε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον θεσμό για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών με στόχο το άμεσο όφελος στην οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)