Μαρίνα Αλεξανδρή
Oι Financial Times την περιέγραψαν ως πολιτική που, επί της ουσίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε πλυντήριο μαύρου χρήματος και ξεπαγώνει τους λογαριασμούς επιχειρηματιών, εφοπλιστών και τραπεζιτών που ερευνώνται από την Δικαιοσύνη.
O Aλέξης Τσίπρας την προσδιόρισε πολύ πιο συνοπτικά ως ανομία «του λευκού κολάρου» - μια ανομία η οποία χαίρει πλήρους κυβερνητικής ασυλίας σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στην πραγματικότητα, η διάταξη που εισήχθη στον ποινικό κώδικα και προβλέπει ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα που είναι ύποπτα για εγκληματικές απάτες και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, ακόμη κι εάν δεν έχει κλείσει η δικαστική έρευνα σε βάρος τους, δεν είναι παρά ένα μόνο αποτύπωμα αυτής της ανομίας.
Αντίστοιχα αποτυπώματα, με τις κυβερνητικές ευλογίες και φωτογραφικά υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων «βγάζουν μάτι» και στην ρύθμιση που δίνει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και «καθαρίζει» τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, όπως και στην προωθούμενη – δια της συνταγματικής αναθεώρησης – διατήρηση της παραγραφής για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας (όπως το σκάνδαλο της Novartis).
Διαβάστε επίσης:
Financial Times κατά Μητσοτάκη: Κάνει την Ελλάδα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος
Ποινικός Κώδικας: Ψηφίστηκε η ασυλία των τραπεζιτών, «πνίγεται» το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων
Νομοσχέδιο Ποινικού Κώδικα: «Άσυλο» στους τραπεζίτες, κυνήγι της ακτιβιστικής πολιτικής δράσης
Ποινικός Κώδικας: Συγκαλύπτουν σκάνδαλα, διατηρούν όσα κατέκριναν
Οι κερδισμένοι των θαλασσοδανείων: Μετά το πάρτι... η ασυλία
Η κυβέρνηση επιστρέφει σε οικονομικούς εγκληματίες 1 δισ. ευρώ από ξέπλυμα χρήματος;
«Ο Μητσοτάκης κρύβεται, οι Financial Times όμως αποκαλύπτουν τα δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους»
Ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το «θάψιμο» των εγκλημάτων του «λευκού κολάρου»
Είναι κάποιες από τις κραυγαλέες μόνον υποθέσεις «ανομίας των αρίστων» που υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη, τονίζοντας: «Αυτοί που θέλουν να αποκαταστήσουν δήθεν τη νομιμότητα, γιατί την εξαντλούν στα ανυπεράσπιστα παιδιά 17 και 18 ετών και δεν πάνε να την εφαρμόσουν αυτή τη νομιμότητα και απέναντι στους εγκληματίες του λευκού κολάρου; Γιατί δεν την εξαντλούν απέναντι στους τραπεζίτες που τους δίνουν σήμερα ασυλία και απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να το βγάλουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους;
Γιατί, γιατί άραγε δεν ψηφίζουν την ερμηνευτική δήλωση που εμείς έχουμε βάλει στο άρθρο 86 του Συντάγματος στη συνταγματική αναθεώρηση, που λέει το πολύ απλό, ότι η δωροδοκία πολιτικών δεν εμπίπτει στα καθήκοντα των υπουργών, δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού να χρηματίζεται και άρα δεν μπορεί να υπάρχει αποσβεστική προθεσμία, παραγραφή δηλαδή για τη δωροδοκία, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι είναι σε ισχύ το άρθρο 86. Γιατί δεν το δέχονται αυτό; Και γιατί προχωρούν σ' αυτή τη νομοθετική ρύθμιση που δίνει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για εγκληματικές δραστηριότητες; Αυτοί δεν είναι μπαχαλάκηδες της ευταξίας και της νομιμότητας»;
Απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση δεν δόθηκε – και προφανώς ούτε πρόκειται να δοθεί – ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ούτε από τα φιλικά προς την κυβέρνηση media.
Τα οποία, παρεμπιπτόντως, αγνόησαν επιδεικτικά και πλήρως το δημοσίευμα-κόλαφο των Financial Times, παρ’ ότι επί 4,5 χρόνια πλειοδοτούσαν σε κραυγαλέους τίτλους ακόμη για το τελευταίο δημοσίευμα ξένης εφημερίδας που εμπεριείχε έστω και ψήγμα κριτικής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο είναι αποφασισμένος, όπως λένε συνομιλητές του, να επιμείνει στην ανάδειξη αυτής της πραγματικής ανομίας. Διότι στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι πως η επιχείρηση «νόμος και τάξης» και η προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες» είναι το όπλο που επιστρατεύει η κυβέρνηση για έναν διπλό αποπροσανατολισμό: Τον αποπροσανατολισμό αφενός του συντηρητικού εκλογικού ακροατηρίου από το αδιέξοδο του προσφυγικού και την «κωλοτούμπα» των Πρεσπών και, αφετέρου, τον αποπροσανατολισμό συνολικά της κοινής γνώμης από μία σειρά κινήσεων και μέτρων, που είτε ήδη έχουν περάσει είτε έπονται, υπέρ της ασυλίας της διαπλοκής και της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ.
Εξ ου και η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την διάταξη σκάνδαλο που στηλιτεύουν οι Financial Times – μια διάταξη για την οποία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας «δεν έδωσε καμία νομική εξήγηση» και έχει ως μοναδικούς κερδισμένους «εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
«Σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», προστίθεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
https://tvxs.gr/news/ellada/h-anomia-ton-leykon-kolaron-kai-ton-ariston
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)