Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει έρευνα του BBC σχετικά με "σκλαβοπάζαρα" σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές, όπου πωλούνταν οικιακές βοηθοί ως σκλάβες/ δούλες.
Η έρευνα του BBC News Arabic είχε αποκαλύψει την ύπαρξη online «δουλoπάζαρων» σε εφαρμογές που είχαν εγκριθεί από τη Google και την Apple, μεταξύ των οποίων και το Instagram, που ανήκει στο Facebook. Οι αρχές του Κουβέιτ ανέφεραν πως οι ιδιοκτήτες των σχετικών λογαριασμών έχουν κληθεί και ότι τους έχει δοθεί εντολή να κατεβάσουν τις διαφημίσεις τους, καθώς και να υπογράψουν νομικό έγγραφο όπου θα δεσμεύονται πως δεν θα ξανακάνουν κάτι τέτοιο.
Στις διαφημίσεις αυτές οι οικιακές βοηθοί προσφέρονταν προς πώληση μέσω hashtags όπως «maids for transfer» ή «maids fors sale».
Το Instagram ανέφερε ότι έχει αναλάβει δράση κατόπιν επαφής με το BBC και ότι έχει κατεβεί υλικό που βρισκόταν στην πλατφόρμα του και στο Facebook- καθώς και ότι θα αποτραπεί η δημιουργία νέων λογαριασμών που προορίζονται για τέτοια χρήση. Πολλοί από τους πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενους λογαριασμούς «δουλεμπορίου», για την αγορά και πώληση οικιακών βοηθών, φαίνονται να έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.
Η Google και η Apple, από πλευράς τους, ανέφεραν πως συνεργάζονται με app developers για να εμποδίσουν την παράνομη δραστηριότητα στις πλατφόρμες τους. Το Facebook ανέφερε πως, αφού ενημερώθηκε, απαγόρευσε ένα από τα hashtags που χρησιμοποιούνταν.
Το σχετικό ρεπορτάζ αποτελεί «καρπό» συγκαλυμμένης έρευνας από το BBC News Arabic, που ανακάλυψε μια μεγάλη online μαύρη αγορά οικιακών βοηθών. Μέρος της δραστηριότητας αυτής λάμβανε χώρα στο Instagram, όπου τα posts προωθούνταν μέσω hashtags και οι διαπραγματεύσεις για τις πωλήσεις γίνονταν μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Επίσης, άλλες πωλήσεις προωθούνταν μέσω εφαρμογών που ήταν διαθέσιμες μέσω του Google Play και του App Store- καθώς και ιστοσελίδες e-commerce.
«Αυτό που κάνουν είναι να προωθούν μια online αγορά σκλάβων» είπε η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για σύγχρονες μορφές δουλείας. «Εάν η Google, η Apple, το Facebook ή άλλες εταιρείες διαθέτουν τέτοιες εφαρμογές, πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους».
Εννιά στα δέκα σπίτια στο Κουβέιτ έχουν οικιακή/ οικιακό βοηθό: Πρόκειται για ανθρώπους που φτάνουν στον Περσικό Κόλπο από φτωχότερα μέρη του κόσμου, προκειμένου να βγάλουν χρήματα για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους.
Οι δημοσιογράφοι του BBC Arabic μίλησαν με 57 χρήστες εφαρμογών και επισκέφθηκαν πάνω από 12 άτομα που προσπαθούσαν να πουλήσουν οικιακή βοηθό μέσω της εφαρμογής 4Sale. Σε πολλές περιπτώσεις κρατούσαν τα διαβατήριά τους και τις είχαν υπό περιορισμό στα σπίτια, μην επιτρέποντας καν πρόσβαση σε τηλέφωνο. Επίσης, στη Σαουδική Αραβία η έρευνα έδειξε πώληση εκατοντάδων γυναικών μέσω άλλης μιας εφαρμογής, της Haraj. Πολλές εκατοντάδες άλλες βρίσκονταν στο Instagram.
via
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)