Ο "κατά φαντασία ασθενής" του Μολιέρου θεωρείται μέχρι σήμερα ένα διαχρονικό έργο και αυτό γιατί η υποχονδρία είναι μια ψυχική αρρώστια από τη οποία υποφέρει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Μήπως σας γίνει έμμονη ιδέα ότι έχετε μία σοβαρή ή απειλητική ασθένεια που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα;
Παρόλο, που όλοι οι γιατροί, σας καθησυχάζουν, ότι δεν έχετε τίποτα εσείς συνεχίζετε να έχετε αυτόν το φόβο για την υγεία σας; Διαβάζετε και ψάχνετε συνέχεια να βρείτε σε ποια νόσο αντιστοιχούν τα συμπτώματά που έχετε; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για την νόσο αυτή.
Ο κατά φαντασία ασθενής ή αλλιώς άτομο με υποχονδρίαση δεν υποκρίνεται όταν εμφανίζει κάποια σύμπτωμα της υποτιθέμενης ασθένειας, αλλά πιστεύει και νιώθει πραγματικά άρρωστος.
Ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιος να ανησυχεί, να προσέχει την υγεία του και να κάνει προληπτικές εξετάσεις, η υποχονδρίαση δηλώνει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί πρόβλημα σε όλους τους τομείς της ζωής.
Πολλές φορές οι κατά φαντασία ασθενείς έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και ακριβές θεραπείες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Πάντα βέβαια με εκμετάλλευση και εξαπάτηση εις βάρος τους από ορισμένους γιατρούς που λειτουργούν για δικό τους οικονομικό όφελος.
Το άτομο με υποχονδρίαση έχει ένα έντονο φόβο ή ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του που διαρκεί μήνες ή χρόνια. Συνέχεια ανησυχεί ότι κάποια ήπια συμπτώματα ή ασθένειες (π.χ. ίωση) υποδηλώνουν μία σοβαρή υποκείμενη διαταραχή.
Για το λόγο αυτό επισκέπτεται τακτικά γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και κάνει επανειλημμένες εξετάσεις.
Ακούγοντας το γιατρό να του εξηγεί ότι δεν έχει τίποτα και παρόλο που και οι εξετάσεις το επιβεβαιώνουν δυσανασχετεί, δεν τον πιστεύει και αναζητά και άλλες ιατρικές απόψεις. Πολλές φορές μοιράζεται τους φόβους του με φίλους και γνωστούς μιλώντας για τα ύποπτα συμπτώματα που έχει.
Ενημερώνεται συνέχεια από ιατρικά βιβλία και το διαδίκτυο σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζει και τα συνδέει με σοβαρές παθήσεις. Ελέγχει συχνά τα ζωτικά του σημεία π.χ. σφυγμός, πίεση και εξετάζει ενδελεχώς και επανειλημμένως μία νέα πληγή, ελιά κτλ. Αν ακούσει ή διαβάσει για μία ασθένεια τότε είναι σίγουρο ότι πάσχει από αυτή.
Οι αιτιολογικοί παράγοντες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της υποχονδρίασης και των διαταραχών άγχους, όπως διαταραχή πανικού και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Η θεραπεία για την υποχονδρίαση περιλαμβάνει τη ψυχολογική συμβουλευτική, την εκπαίδευση, τη διαχείριση του άγχους και τα φάρμακα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)