Παρά την απουσία επιστημονικών δεδομένων για τη διατροφική υποστήριξη στην νέα λοίμωξη COVID-19, γνωρίζουμε ότι ένα γερό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Σύμφωνα με το Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και είναι:
- Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
- Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
- Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
- Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
- Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
- Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
- Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
- Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.
Εν μέσω πανδημίας, το ISIN (Ιnternational Society of ImmunoNutrition) έχει εκδώσει ειδικές διατροφικές συστάσεις που αφορούν τους ηλικιωμένους, συγκεκριμένα:
- Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg - 2 g / ημέρα)
- Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg - 220 mg / ημέρα)
- Αύξηση της βιταμίνης C (200 mg - 2 g / ημέρα) και
- Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 μg – 100 μg / ημέρα).
Πηγές:
https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/how-to-keep-your-immune-system-healthy
http://www.immunonutrition-isin.org/docs/isinComunicadoCovid19.pdf
Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
Υπεύθυνη Διατροφολογικού Κέντρου
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ - ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης
Iωάννα Στεργίου MSc.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Συνεργάτης Διατροφολογικού-Εργομετρικού Κέντρου Αθήνας
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)