Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ «καταργεί» τη Διαύγεια


Εγκρίνονται αποφάσεις που δεν έχουν αναρτηθεί στο diavgeia.gov.gr

Mε τροπολογία που περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας και στην οποία περιλαμβάνονται διάφορες διατάξεις για τη ΝΕΡΙΤ , η κυβέρνηση παρακάμπτει ουσιαστικά τη «Διαύγεια», αφού για πρώτη φορά προβλέπεται η αναδρομική έγκριση αποφάσεων που δεν έχουν αναρτηθεί σε αυτή - και άρα σύμφωνα με το νόμο δεν είναι εκτελεστές - δίνοντας μάλιστα περιθώριο ακόμα δύο μηνών για την ανάρτησή τους.

Στην τροπολογία με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.» αναφέρεται χαρακτηριστικά:...

«Το σύνολο των πράξεων καθώς και οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από τον ειδικό διαχειριστή [...] θεωρούνται νόμιμες, […] στο πλαίσιο εκτέλεσης των κάθε είδους συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών, προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων που έχουν συναφθεί μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Η κατ' αποκοπήν αναστολή της ισχύος του νόμου σχετικά με τη Διαύγεια προβλέπεται στην παράγραφο όπου σημειώνεται:
«Και οι οικείες πληρωμές εκτελούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης εφόσον:  Ο ειδικός διαχειριστής διαπιστώσει με σχετική απόφασή του την εκτέλεση της προμήθειας έργου, υπηρεσίας καθώς και το ύψος της σχετικής δαπάνης» και επίσης «εφόσον αναρτηθούν το αργότερο εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οι αναρτητέες στο δικτυακό τόπο του προγράμματος Διαύγεια, πράξεις της παρούσας».

Δηλαδή κάτι που έχει γίνει πριν από ένα χρόνο και δεν έχει αναρτηθεί μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσης τροπολογίας γίνεται εκτελεστό κατά παράβαση του νόμου 3861/10 για τη Διαύγεια (που προβλέπει ότι κάθε απόφαση είναι μη εκτελεστή μέχρι τη δημοσίευσή της), και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μετά από δύο μήνες από τη δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ.
Με την τροπολογία ρυθμίζονται και άλλα επιμέρους θέματα όπως η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες άρχισαν να λήγουν από τις 19 Νοεμβρίου.  Οι συμβάσεις αυτές που αρχικά ήταν δίμηνες και σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούσαν να παραταθούν πάνω από μια φορά έχουν ήδη παραταθεί άλλες δύο φορές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με ειδική πρόβλεψη της τροπολογίας καταργείται και η διαπιστωτική πράξη που ήταν απαραίτητη για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με το σκεπτικό ότι η ΝΕΡΙΤ λειτουργεί ήδη.

Η αμνήστευση δεν γίνεται μόνο για τα έργα της ΔΤ. Η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά και για αναληφθείσες υποχρεώσεις της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που «αφορούν στην παροχή υπηρεσιών, προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων που έχουν εκπληρωθεί, παραδοθεί στην ΕΡΤ Α.Ε. ή εκτελεστεί από τον ανάδοχο μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, χωρίς να έχουν καταρτιστεί οι οικείες συμβάσεις».
Η παράγραφος αυτή αμνηστεύει δηλαδή αναδρομικά και εντελώς φωτογραφικά τον Γκίκα Μάναλη, τελευταίο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε. και αργότερα πρώτο ειδικό διαχειριστή του υπουργείου Οικονομικών (ΔΤ) για όλα τα έργα που έγιναν χωρίς να έχουν ελεγχθεί, παραληφθεί και χωρίς να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις.

Από tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.