Εκτενή αναφορά στις εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στη διαπραγματευτική τακτική του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Βαρουφάκη, και στο κλίμα «αλληλοκατανόησης» που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, μετά την πρώτη ρήξη.
Αναλυτικά το δημοσίευμα του Guardian:
Φτάνοντας στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στρητ τη Δευτέρα, φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο παλτό, ένα μπλε ηλεκτρίκ πουκάμισο και χωρίς γραβάτα, ο Γιάννης Βαρουφάκης έμοιαζε με επισκέπτη από άλλο πλανήτη, δίπλα σε έναν «κουμπωμένο» Τζωρτζ Όζμπορν.
Πράγματι, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μοιάζει να έρχεται από έναν άλλο κόσμο σκέψης. Καθώς η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Αθήνα, ίσως είναι καθησυχαστικό ότι ο κ. Βαρουφάκης, ακόμα από την περίοδο που δίδασκε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έκανε τους δικούς του σχεδιασμούς.
Έχει μελετήσει βιβλία της «θεωρίας των παιγνίων», της διαπραγματευτικής επιστήμης – χρήσιμη προπόνηση για τους επόμενους μήνες των διαπραγματεύσεων με το Βερολίνο, την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Αλλά κατά τη διάρκεια των πρώτων «ηλεκτρισμένων» ημερών του ΣΥΡΙΖΑ - κατά τις οποίες «πάγωσαν» οι ιδιωτικοποιήσεις, ανέβηκαν οι τόνοι και είδαμε συνεργασίες με αμφίβολους πολιτικούς εταίρους – η μαεστρία των αφηρημένων μοντέλων δεν θα μπορούσε να καθησυχάσει μια ήπειρο που φοβάται για το μέλλον του νομίσματός της.
Αυτό που θα μπορούσε να καθησυχάσει τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και τις αγορές, είναι το γεγονός ότι έχει περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να χαράξει ένα πρακτικό μονοπάτι έξω από τη παγίδα του χρέους, δημοσιοποιώντας διάφορες εκδοχές αυτού που αποτελεί «μία σώφρονα πρόταση».
Στους Γερμανούς ή Φιλανδούς φορολογούμενους, που ήδη είναι εξοργισμένοι από τα μεγάλα πακέτα που έχουν δοθεί στους Έλληνες, καμία πρόταση για ελάφρυνση του βάρους του χρέους δεν φαντάζει συνετό.
Αλλά μετά από αυτό που έμοιαζε να εξελίσσεται σε μια δυσεπίλυτη σύγκρουση κόκκινων γραμμών – με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η διαγραφή του χρέους και τη Γερμανία να αρνείται κατηγορηματικά – κάθε Ευρωπαίος που ελπίζει να δει το Ευρώ να «τα καταφέρνει» και το 2015 από μια άποψη θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες που ο κ. Βαρουφάκης έχει κάνει τόση προετοιμασία. Σε συνέντευξη στους Financial Times φάνηκαν οι καρποί αυτής της προετοιμασίας – και φάνηκαν για πρώτη φορά τα σημεία πάνω στα οποία μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός.
Έξυπνα, ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι προτάσεις για «κούρεμα» του χρέους ενοχλούν σε κάποιες χώρες – μια πρώτη ένδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να σεβαστεί τις πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις της ΕΕ από τους ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τους ζήτησε να καταλάβουν ότι, περίπου με τον ίδιο τρόπο, όροι όπως «τρόικα» ενοχλούν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε να μη μειωθεί το χρέος αλλά να αντικατασταθεί με μια νέα μορφή ομολόγων, που η αποπληρωμή συνδέεται με την ανάπτυξη.
Αυτό θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει τα κίνητρα πιστωτών και οφειλετών, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για την οποία εδώ και καιρό δεν δινόταν καμία σημασία.
Με αυτή την πρόταση μπορεί να μην υποχρεωθεί ο ευρωπαϊκός βορράς να σηκώσει λευκή σημαία και να πει «περασμένα ξεχασμένα». Και συνδεόμενα με την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, τα νέα ομόλογα αποτελούν φρουρούς απέναντι στις αποπληθωριστικές πιέσεις, που θα μπορούσαν να κάνουν την παγίδα του χρέους ακόμα μεγαλύτερη.
Συνδυάζοντας όλα αυτά με ένα προοδευτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων – για να αρχίσουν να συλλέγονται απλήρωτοι φόροι και να καταπολεμηθούν τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια – μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Ακόμα και έτσι θα είναι μια συμφωνία δύσκολη για πολλούς να την «καταπιούν», αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμων που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει απλώς τις απαιτήσεις της, αλλά συμμετέχει θετικά και δημιουργικά με απαιτώντας να διαπραγματευθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)