Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

"Εξαρτημένος" ένας στους τρεις χρήστες


Πόσο εξαρτημένοι είναι οι χρήστες της τεχνολογίας, παγκοσμίως; Αρκετά, απαντούν οι αναλυτές της GFK, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν πριν από κάποιους μήνες, με τη συμμετοχή 22.000 καταναλωτών από 17 χώρες από όλες τις ηπείρους, με βασικό ερώτημα εάν είναι δύσκολο να κάνουν ένα διάλειμμα από τις τεχνολογικές συσκευές που χρησιμοποιούν.


Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο (34%) δυσκολεύεται να κάνει ένα διάλειμμα από την τεχνολογία (κινητό, υπολογιστή, tablet, έξυπνη τηλεόραση), ακόμη και όταν γνωρίζει ότι πρέπει να το κάνει. Όσον αφορά άντρες και γυναίκες τα ποσοστά είναι κοντά, δηλαδή το 35% των γυναικών παγκοσμίως δυσκολεύεται να κλείσει την τεχνολογική συσκευή έναντι 33% των αντρών. Οι έφηβοι και τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα επίσης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση.


Κίνα, Βραζιλία και Αργεντινή έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία απεξάρτησης από τις τεχνολογικές συσκευές, ενώ αντίθετα Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι φαίνεται πως έχουν περάσει σε άλλο στάδιο ωριμότητας κατά τη χρήση της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να ηγούνται των χωρών που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά απεξάρτησης από τις τεχνολογικές συσκευές. Αναλυτικά, όσον αφορά τις χώρες, τεχνολογική εξάρτηση, εκτός από τις Κίνα, Βραζιλία, Αργεντινή, εμφανίζουν το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία στη συγκριμένη έρευνα είναι η διαπίστωση πως σε διεθνές επίπεδο το φύλο δεν κάνει καμία διαφορά στον αγώνα των ανθρώπων να σβήσουν τις συσκευές τους και να «αποσυνδεθούν» από την τεχνολογία, μιας και τα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύ κοντά, που σημαίνει πως οι τεχνοφοβικές γυναίκες ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Ωστόσο, τη διαφορά την κάνουν πλέον οι ηλικιακές ομάδες, καθώς και το εισόδημα. Δηλαδή, νέοι σε ηλικία (από 15 έως 39 ετών), άντρες, γυναίκες με υψηλό εισόδημα είναι οι πιο τεχνολογικά εξαρτημένοι παγκοσμίως.

Οι έφηβοι, ηλικίας 15-19 ετών, δείχνουν πιο εξαρτημένοι τεχνολογικά, με το 44% εξ αυτών να δηλώνει ότι είναι δύσκολο να κάνει ένα τεχνολογικό διάλειμμα ακόμη και όταν απαιτείται. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 41% στις ηλικίες 20-29 ετών και πέφτει σταδιακά στο 38% στις ηλικίες 30-39 ετών. Στις ηλικίες 50-59 ετών, 60 ετών και πάνω φτάνει στο 23% και 15% αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει μια τάση αποστασιοποίησης από την τεχνολογία και τις συσκευές της.


Στην Κίνα το ποσοστό δυσκολίας απεξάρτησης στην ηλικιακή κατηγορία 15-19 ετών φτάνει στο 53%. Στην Ευρώπη, το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία εμφανίζουν η Μεγάλη Βρετανία (43%), το Βέλγιο (37%) και η Ισπανία (38%). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο 41%. Για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος και στις 17 χώρες, σύμφωνα με την GFK, το 39% δυσκολεύεται να κάνει ένα διάλειμμα από την τεχνολογία. Σε αυτή την κατηγορία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα και ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα. Ωστόσο, το ποσοστό μειώνεται αρκετά στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όπου το 30% βρίσκει δύσκολο να κλείσει τις τεχνολογικές του συσκευές.

Της Λέττας Καλαμαρά lkal@naftemporiki
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.