Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου


Ο αρχαίος κόσμος έχει ασφαλώς να επιδείξει πολλά επιτεύγματα, όπως άλλωστε και κάθε άλλη περίοδος μέσα στην παγκόσμια ιστορία. Υπάρχουν όμως κάποια εκπληκτικά μεγάλα δημιουργήματα, τα οποία, αν και δεν υπάρχουν σήμερα, έχουν μείνει στη μνήμη του πολιτισμού.
Από τα πολλά δημιουργήματα κάποια αποκαλούνται θαύματα. Επτά από αυτά, που δημιουργήθηκαν αρκετούς αιώνες προ Χριστού γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, χαρακτηρίζονται θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ας τα δούμε συνοπτικά:



Οι πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, με μεγαλύτερη αυτή που έχτισε ο φαραώ Χέοπας. Είναι το μοναδικό από τα θαύματα που σώζεται μέχρι σήμερα. Κατασκευάστηκαν 26 αιώνες προ Χριστού και είναι οι τάφοι των φαραώ της Αιγύπτου. Η Γκίζα ήταν η νεκρόπολη των βασιλέων. Έχουν τέλεια γεωμετρική κατασκευή και, ακόμη και σήμερα, θεωρούμε θαυμαστό τον τρόπο που οι αρχιτέκτονες της εποχής έλυσαν πολλά προβλήματα.


Οι κρεμαστοί κήποι στη Βαβυλώνα. Η πόλη αυτή βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, στα νότια του σημερινού Ιράκ. Στους κήπους αυτούς, που αποτελούσαν μέρος των τειχών της πόλης, είχε συσσωρευτεί και φυτευτεί ένας μεγάλο πλήθος φυτών κάθε είδους. Χτίστηκαν γύρω στο 600 π.Χ. αλλά αμφισβητείται αν υπήρξαν πραγματικά, επειδή είναι το μοναδικό από τα θαύματα για το οποίο δεν βρέθηκε τίποτα στις ανασκαφές.


Ο Φάρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και λειτουργούσε μέχρι τον 14ο αι. μ.Χ., οπότε καταστράφηκε από σεισμό. Θεωρούνταν ότι ήταν το ψηλότερο οικοδόμημα του κόσμου, με ύψος 140 μ., το οποίο όμως αμφισβητείται. Ήταν χτισμένος στο νησάκι Φάρος, λίγο έξω από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.


Ο ναός της Άρτεμης στην Έφεσο. Η θεά Άρτεμη λατρευόταν με μεγάλες τιμές στην Έφεσο. Έτσι ο ναός που της είχε αφιερωθεί ήταν ιδιαίτερα πλούσιος. Άρχισε να κτίζεται από τον βασιλιά Κροίσο το 440 π.Χ. αλλά ολοκληρώθηκε 120 χρόνια μετά. Καταστράφηκε τον 4ο αι. μ.Χ.


Το Μαυσωλείο στην Αλικαρνασσό. Ήταν ένα ταφικό κτίσμα, που κτίσθηκε από τον Μαύσωλο, για να δεχθεί το σώμα του, καθώς και της γυναίκας του. Χτίστηκε γύρω στο 350 π.Χ. και είχε ύψος 45 μέτρα. Το χρώμα του ήταν λευκό και κοσμούνταν με γλυπτά. Μέσα υπήρχαν αίθουσες, επίσης με γλυπτά καλλιτεχνήματα. Τον 13ο αι. μ.Χ. το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό και 250 χρόνια αργότερα οι Ιωαννίτες ιππότες το διέλυσαν τελείως. Από αυτό το οικοδόμημα παίρνει τον χαρακτηρισμό "μαυσωλείο" κάθε ταφικό κτίσμα.


Ο Κολοσσός στη Ρόδο. Ήταν ένα πανύψηλο μπρούτζινο άγαλμα που βρισκόταν στο λιμάνι της Ρόδου. Κατασκευάστηκε μέσα σε 12 χρόνια από τον γλύπτη Χάρη και παρίστανε τον θεό Ήλιο. Οι παραστάσεις που δείχνουν το άγαλμα να βρίσκεται με ανοιχτά τα πόδια και να περνούν από κάτω πλοία, δεν είναι σωστές. Το γλυπτό ήταν όρθιο πάνω σε μαρμάρινη βάση, ήταν στεφανωμένο και κρατούσε πυρσό στο υψωμένο του χέρι. Η ασταθής κατασκευή δεν άντεξε και κατέρρευσε εξαιτίας σεισμού 60 χρόνια αργότερα. Έμεινε πεσμένο στο λιμάνι της Ρόδου για 1000 χρόνια περίπου, όταν αγοράστηκε για μέταλλο.


Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία. Βρισκόταν στον ναό του Δία, κοντά στο Στάδιο και φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία τον 5ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με τις περιγραφές που σώζονται, το άγαλμα ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, επενδυμένο με πλάκες χρυσού και ελεφαντοστού. Ήταν θεόρατο και προσείλκυε τον θαυμασμό. Έμεινε στη θέση του μέχρι που η λατρεία των θεών πέρασε στη λήθη. Το 408 μ.Χ. ο ναός του Δία πυρπολήθηκε και το άγαλμα καταστράφηκε και λεηλατήθηκε.

Τα περισσότερα καταστράφηκαν από φωτιά, σεισμό ή επιδρομές. Το μόνο το οποίο διασώθηκε και μάλιστα στην αρχική του μορφή, είναι η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας.

Η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή πυραμίδα του Χέοπα, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του Φαραώ Χέοπα. Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες που απαρτίζουν τη Νεκρόπολη της Γκίζας  και όχι μόνο επιβίωσε "αλώβητη", αλλά είχε ήδη χτιστεί περίπου 2.000 χρόνια νωρίτερα από τα υπόλοιπα Θαύματα του Κόσμου.



Γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα, βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου του Καΐρου και είναι φτιαγμένη από 2,3 εκατομμύρια κομμάτια από ασβεστόλιθο, καθένα από τα οποία ζυγίζει δυόμισι τόνους.

Το πλάτος της βάσης της πυραμίδας είναι 230,35 μέτρα και έτσι καλύπτει μια επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να περικλείει 88 ναούς Ταζ Μαχάλ. Το αρχικό ύψος της πυραμίδας ήταν 146,5 μέτρα, αλλά η απώλεια των κορυφαίων κομματιών της το έχει μειώσει σε 137 μέτρα.


Σύγχρονες ανακαλύψεις δείχνουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε μάλλον από ειδικευμένους εργάτες και όχι από δούλους, όπως πίστευαν πολλοί μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα δεν έχουν καταφέρει να θεμελιώσουν μια ακριβή θεωρία σχετικά με τη μέθοδο κατασκευής των πυραμίδων και το πώς κατάφεραν οι αρχιτέκτονες της εποχής να υπερκεράσουν τα πολλά εμπόδια. 

ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.