Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Πάρκινσον και κατάθλιψη: Σχετίζονται ή όχι;


Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Ούμεο στη Σουηδία, άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για κατάθλιψη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον μερικά χρόνια μετά.
Μελέτες δείχνουν ότι οι δύο παθήσεις συνδέονται άμεσα, επισημαίνοντας όμως ότι η κατάθλιψη προηγείται του πάρκινσον και όχι το αντίστροφο. Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και Πάρκινσον εντοπίστηκε μετά από έρευνες εικοσαετίας, καταλήγοντας πως η κατάθλιψη αποτελεί πιθανώς πρώιμο σύμπτωμα ή παράγοντα κινδύνου για το Πάρκινσον.

Τα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από εκτενή μελέτη του πληθυσμού της Σουηδίας σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 140.000 περιστατικά κατάθλιψης μεταξύ 1987 και 2012 και η υποομάδα των πασχόντων συγκρίθηκε αντιπαραβολικά με ομάδα ανθρώπων που δεν είχαν λάβει διάγνωση για κατάθλιψη.

Η οργανωμένη ιατρική βάση δεδομένων της Σουηδίας επέτρεψε στους ερευνητές να αντλήσουν πληθώρα έγκυρων στοιχείων, από τα οποία προέκυψε πως οι δείκτες Πάρκινσον ήταν αυξημένοι στην υποομάδα των ατόμων με κατάθλιψη αφού τα συμπτώματα όπως ο πόνος και η κόπωση μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάθλιψη.

Σε διάστημα 26 ετών, 1.485 άτομα από το υπό μελέτη δείγμα εκδήλωσε Πάρκινσον. Περίπου το 1% όσων είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους εκδήλωσαν αργότερα Πάρκινσον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα που δεν είχαν περάσει ποτέ κατάθλιψη ήταν μόλις 0,4%.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάθλιψη προκαλεί το Πάρκινσον», τονίζει ο James Beck από το Ίδρυμα για τη Νόσο Πάρκινσον, συμπληρώνοντας πως «το κεντρικό μήνυμα είναι πως οι δύο παθήσεις συμπορεύονται».

Η σχέση κατάθλιψης και Πάρκινσον έγινε πρώτο θέμα πέρυσι σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή το θάνατο του Robin Williams, καθώς πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλλον είχαν αναφέρει πως ο αγαπημένος ηθοποιός έδινε μάχη τόσο με την κατάθλιψη όσο και με το Πάρκινσον.


kontasou
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.