Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Aσθένειες που χρειάζονται βιταμίνη D


Η βιταμίνη D είναι μοναδική, σε σχέση τουλάχιστον με τις υπόλοιπες. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποκτήσουμε είναι η έκθεση στο φως του ήλιου, και όχι συνήθως από την διατροφή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεται (σε μικρές, έστω, δόσεις) σε τροφές όπως το αυγό και τα λιπαρά ψάρια.

Έχουμε υποδοχείς για βιταμίνη D παντού στον οργανισμό μας αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται και σε μεγάλο κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ικανοποιητικά επίπεδα αυτής της βιταμίνης συνεπάγονται καλή υγεία μυών και οστών. Φαίνεται όμως ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει (θετικά) και ορισμένες παθήσεις. Ποιες είναι αυτές;

Διαβήτης τύπου 2


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One έδειξε πως τα άτομα με έλλειψη της βιταμίνης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα είχε διάρκεια 12 χρόνων, και παρατηρούνταν συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό διαβήτη ή προδιαβήτη. Στο τέλος της έρευνας, πολλοί συμμετέχοντες βρίσκονταν τουλάχιστον σε προδιαβητικό στάδιο, αν δεν είχαν αναπτύξει διαβήτη. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να εξακριβωθεί ο συσχετισμός, αλλά φαίνεται πως είναι ισχυρός.

Προβλήματα με τους μυς


Όσο περισσότερη βιταμίνη D έχουμε στον οργανισμό μας, τόσο καλύτερα θα λειτουργούν οι μύες μας, και τόσο πιο δυνατοί θα είναι, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ. Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι οι υποδοχείς βιταμίνης D βρίσκονται και στους μυς, που σημαίνει ότι πλέον έχουμε ακόμα έναν λόγο να βγαίνουμε για τρέξιμο το πρωί.

Κατάθλιψη


Φαίνεται πως η βιταμίνη D μπορεί να μας προφυλάξει και από τα συμπτώματα της κατάθλιψης ειδικά αν μιλάμε για εποχική κατάθλιψη που σχετίζεται με τους χειμερινούς μήνες. Μια μελέτη του 2008 έδειξε πως η χορήγηση συμπληρώματος με την βιταμίνη οδήγησε σε λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Μια πιο πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, έδειξε ευθέως συσχετισμό μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Προβλήματα με την καρδιά


Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο προσπάθησε να ερευνήσει την σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό, και της υγείας της καρδιάς μας. Φαίνεται πως η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει τα ενδοθηλιακά κύτταρα να αναδομηθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Απαιτείται περισσότερη μελέτη, αλλά οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι πως τα συμπληρώματα D-3 μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος να προφυλάξουμε την υγεία της καρδιάς μας.

Άνοια και Αλτσχάιμερ


Μια μελέτη του 2014 προσπάθησε να ερευνήσει την σχέση των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου για διάφορες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν πως η βιταμίνη μπορεί να προλάβει την άνοια, αλλά έδειξαν πως τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε άτομα με πολύ σοβαρή έλλειψη, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 125%.

iatronet

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.