Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Έκτακτα μέτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των fake news για τον κοροναϊό


Σε ενέργειες για την αντιμετώπιση των fake news σχετικά με τον κοροναϊό που κυκλοφορούν στις ιστοσελίδες τους προβαίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει το BBC. Μεταξύ αυτών είναι το Facebook, το Twitter και το TikTok, που παρέχουν links σε ακριβείς, αληθινές πληροφορίες.
Ο αριθμός των αναρτήσεων με παραπληροφόρηση σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού και τις υποτιθέμενες θεραπείες έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε εκατοντάδες και οι χώρες στις οποίες έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες.

Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κανόνες κατά της ανάρτηση μισαλλόδοξου ή δυσφημιστικού περιεχομένου, ωστόσο μετά από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν αυτό που εξελήφθη ως έξαρση του φαινομένου των fake news το 2016, τα μέσα άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση, καθώς έχουν σημειωθεί φαινόμενα βίας σε διάφορες χώρες πίσω από τα οποία βρίσκονταν fake news- ενώ έχουν εξαπλωθεί και οι θεωρίες κατά του εμβολιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχονται πιέσεις για να μην προκληθεί πανικός καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία.  

To Facebook έχει πει πως θα περιορίσει την εξάπλωση ψευδών πληροφοριών αφαιρώντας ψευδείς ισχυρισμούς ή θεωρίες συνωμοσίας μέσω των υπαρχόντων fact-checkers του, ενημερώνοντας παράλληλα χρήστες που κοινοποιούν ψευδείς πληροφορίες. Το Instagram, που ανήκει στο Facebook, μπλοκάρει κάποια hashtags που συνδέονται με τον ιό. Το WhatsApp, που επίσης ανήκει στο Facebook, είχε ανακοινώσει πέρυσι μέτρα κατά της μαζικής εξάπλωσης μηνυμάτων, ενώ προσθέτει παράλληλα ένα tag σε μηνύματα που έχουν προωθηθεί πολλές φορές.

Το Twitter ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είχαν υπάρξει πάνω από 15 εκατομμύρια tweets για τον κοροναϊό. Η υπηρεσία έχει βάλει μια ενημέρωση που εμφανίζεται όταν οι χρήστες κάνουν αναζητήσεις για τον κοροναϊό, προτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν επίσημα κανάλια ενημέρωσης και φορείς (όπως ο ΠΟΥ, το CDC κ.α.) για πληροφορίες. Όπως τόνισε, δεν έχουν εντοπιστεί συντονισμένες προσπάθειες εξάπλωσης παραπληροφόρησης, αλλά παραμένει σε επαγρύπνηση.

Το TikTok (δίκτυο με βίντεο) πρόσθεσε ένα link στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ και μια υπενθύμιση στους χρήστες να αναφέρουν πληροφορίες που ενδεχομένως να είναι επιβλαβείς. Όσον αφορά στο YouTube της Google, ανέφερε πως σε αναζητήσεις για τον κοροναϊό εμφανίζει previews ειδησεογραφικών κειμένων συν επισημάνσεις πως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Το Reddit εμφάνισε ένα banner στην κορυφή της homepage του που οδηγεί τους χρήστες σε ένα thread όπου δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα για τον κοροναϊό και περιέχει αξιόπιστες πηγές. Όσον αφορά στο Snapchat, υποστηρίζει πως η ίδια η δομή του, με την εξαφάνιση αναρτήσεων μετά από 24 ώρες, εμποδίζει την εξάπλωσή τους.


via 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.