Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Εμείς οι ιθαγενείς λατρεύουμε τα spam και τα hoax


Μια έρευνα που έγινε στον διαδικτυακό κόσμο, έδειξε ότι οι ψευδείς ειδήσεις (hoaxes) μεταδίδονται έξι φορές πιο γρήγορα απ’ τις αληθείς.
Οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε spam, κονσέρβες με ενισχυτικά γεύσης, και να τις μοιράζονται με τους άλλους. Δεν φταίει το διαδίκτυο γι’ αυτό. Οι εφημερίδες τύπου Sun ή Μακελειό υπήρχαν πριν το ίντερνετ.

Οι ψευδείς ειδήσεις, παρότι δίχως βιταμίνες, είναι πιο νόστιμες.

Ακόμα και οι ασήμαντες ειδήσεις (κάποιος που τράκαρε πέντε αυτοκίνητα για να παρκάρει, ένα γατάκι που φοβάται τα αγγούρια, ο κινέζος υπαίθριος μάγειρας που ψιλοκόβει κρεμμύδια με κλειστά μάτια) είναι πιο ενδιαφέρουσες, πιο γευστικές, πιο εθιστικές, από τα βιβλία του Φουκώ.

Πόσοι από μας έχουν αφιερώσει έστω ένα λεπτό για να δουν το βίντεο με το γατάκι που “μιλάει” ή για να κάνουν ένα “τεστ προσωπικότητας” στο facebook; (ποιος θα ήσουν αν δεν ήσουν αυτός που είσαι)

Πόσοι ιθαγενείς του διαδικτυακού κόσμου τρώνε για πρωινό hoaxes και status, ενώ θα μπορούσαν να διαβάζουν ένα βιβλίο;

Μην το σκέφτεστε πολύ. Πόσα βιβλία διαβάζουμε κάθε χρόνο; Και πόσες λέξεις διαβάζουμε στο ίντερνετ; Αν αθροίσουμε τον χρόνο που περνάμε στον διαδίκτυο τρώγοντας spam και hoaxes και ανούσια status (δεν έχει σημασία αν τα πιστεύουμε, τους αφιερώσαμε χρόνο απ’ την μοναδική ζωή που θα ζήσουμε) θα καταλάβουμε ότι δεν διαφέρουμε και πολύ απ’ τους “πρωτόγονους” της Μικρονησίας που αγάπησαν τα spam.

Και γίνεται πιο εμφανές αν σκεφτούμε πόσο πιο σημαντικοί νιώθουμε ανάλογα με τα like και τους friends/followers που έχουμε.

Σαν τους Μικρονήσιους, έτσι κι εμείς προσφέρουμε στους “επιφανείς” καλεσμένους μας το καλύτερο μας “πιάτο”: Την επιτυχία μας στο διαδίκτυο.

Και δεν έχει καμιά σημασία πώς είναι η πραγματική σου ζωή, ποιος είσαι εσύ στ’ αλήθεια, αρκεί να μοιραστείς το spam που αγαπάς.

Με την υπερκατανάλωση πληροφοριών, spam και hoax, χάνεται κι όποια θρεπτική “τροφή” έχουμε φάει.

Κι έτσι γινόμαστε όλοι αχρωμάτοπες, μια παγκόσμια κοινωνία ανθρώπων που δεν μπορεί να διακρίνει το μπλε απ’ το κόκκινο, μόνο αποχρώσεις του γκρι μέσα στο σκοτάδι.

~~~~

Το spam από κονσέρβα κρέατος έγινε το spam που γνωρίζουμε (ένα ενοχλητικό επαναλαμβανόμενο μήνυμα) χάρη σ’ αυτό το σκετς των Μόντι Πάιθονς.


Ολόκληρο το άρθρο εδώ ↪  via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.