Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Η πανδημία των όπλων


Κορίνα Βασιλοπούλου

"Περάσαμε μια φριχτή χρονιά ως χώρα. Αρχίσαμε να νιώθουμε ότι τα πράγματα επιστρέφουν σιγά-σιγά στην “κανονικότητα”. Δυστυχώς, θυμηθήκαμε ότι αυτή περιλαμβάνει και μαζικές δολοφονίες". Δίκιο έχει ο Δημοκρατικός Στίβεν Φένμπεργκ, εκλεγμένος στην πολιτειακή Γερουσία του Κολοράντο όπου ένας ένοπλος σκότωσε χθες 10 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ. Γιατί, μπορεί με τα εμβόλια, με φάρμακα και με μέτρα προστασίας, η Αμερική κάποια στιγμή να ξεπεράσει την πανδημία του κορονοϊού. Πώς θα γιατρευτεί όμως από την ανεξέλεγκτη, ενδημική επιδημία της οπλοκατοχής που εντάσσεται στα "ιερά και τα όσια" της φυλής και κατοχυρώνεται μάλιστα από το Σύνταγμα; Πόσοι θα πεθάνουν ακόμα από τον εσωτερικό "Ακήρυχτο πόλεμο" για τον οποίο μίλησε στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του ο Μάικλ Μουρ;

Ήταν η σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν πριν από χρόνια, πάλι στο Κολοράντο, που έδωσε το έναυσμα στον σπουδαίο Αμερικανό σκηνοθέτη. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2002 μέχρι σήμερα. Με ένα διάλειμμα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τις αρχές του 2021, όπου οι ΗΠΑ βίωσαν ένα πρωτοφανές "μορατόριουμ" στις επιθέσεις με πυροβόλα όπλα -ένεκα κλεισούρας- με παράλληλη όμως αύξηση ρεκόρ στις πωλήσεις όπλων.

Ούτε εβδομάδα δεν είχε περάσει από τις αλυσιδωτές επιθέσεις στην Ατλάντα με 8 θύματα -οι έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής. Και οι δύο δράστες, της Ατλάντα και του Κολοράντο, πολύ νέοι και ακριβώς συνομήλικοι: 21 χρόνων. Και δύο, ανεξάρτητα από τα όποια αρχικά τους κίνητρα, σκότωσαν γιατί μπορούσαν. Γιατί έπιασαν στα χέρια τους ένα αυτόματο χωρίς να τους ελέγξει κανένας.

Μετά και το χθεσινό μακελειό, ακούστηκαν πάλι ένα σωρό φωνές από πολιτικούς και μη για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων περί οπλοκατοχής. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την απαγόρευση των αυτόματων όπλων. Στο μεταξύ, δύο νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για την επέκταση των ελέγχων στο ιστορικό όσων θέλουν να αγοράσουν όπλα έχουν κολλήσει στη Γερουσία με την αμήχανη ισοπαλία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να "σπάσει αυγά", αν θέλει να τα περάσει και, πιθανότατα, να χάσει ψήφους. Κάτι μας λέει ότι ο Μάικλ Μουρ έχει πολλή δουλειά ακόμα...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.