Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Ανασφαλείς και ανενημέρωτοι


Κώστας Ζαφειρόπουλος

Εδώ και μήνες μελετώ από κάποια διαστροφή, αλλά κυρίως επειδή δεν μπορώ να πάω μια εκδρομή, τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς. Κυρίως διαβάζω έρευνες, απόψεις, συγκρίσεις επιδημιολογικών στοιχείων και των αντίστοιχων μέτρων. Ένας ακόμα λόγος είναι πως η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ αποκρύπτουν πλήθος επιδημιολογικών δεδομένων. Έχω υποβάλει, παρέα με τους συναδέλφους μου στο MIIR, τρία γραπτά αιτήματα κατάθεσης εγγράφων (FOIA) στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία ζητώντας πλήθος δεδομένων, όπως τον αριθμό των υφιστάμενων ΜΕΘ κ.ά. Κατά παράβαση του Συντάγματος, τριών νόμων, ενός προεδρικού διατάγματος και δύο οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Είναι προφανές πλέον πως ύστερα από 5,5 μήνες λοκντάουν τα μέτρα δεν λειτουργούν. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τη συγκέντρωση, την επεξεργασία και την αξιολόγηση των δεδομένων, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση να είναι ανεπαρκής, όπως και η αντίληψή μας για τις εστίες υπερμετάδοσης. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα διεθνώς που να αποδεικνύει πως οι εξωτερικοί χώροι (τα πάρκα, οι παραλίες αλλά και οι διαδηλώσεις κ.λπ.) αποτελούν τέτοιες εστίες. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να μελετήσετε την παρακάτω έρευνα (https://bit.ly/3r7Dypg). Αυτό δεν συνεπάγεται ότι σε εξωτερικούς χώρους δεν κολλάει με τίποτα ο ιός.

Στην Ελλάδα, η χαμηλή δυνατότητα του ΕΣΥ οδήγησε σε αποφάσεις γενικού λοκντάουν μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Παράλληλα, αντί να υπάρξει χρονική και γεωγραφική διασπορά της κινητικότητας, έγινε το ακριβώς αντίθετο.

Ως προς τα rapid τεστ δημιουργήθηκε ένα ασφυκτικό μονοπωλιακό καθεστώς, με στόχο το κέρδος να συσσωρευτεί σε συγκεκριμένες τσέπες. Ακολούθησαν ενστάσεις στους διαγωνισμούς και η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν από την έλλειψη. Αποτέλεσμα ήταν να υιοθετηθεί εσχάτως η λύση των self τεστ, που ενώ μπορεί να βοηθήσει, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στην επιδημιολογική παρατήρηση.

Παρα-Μένουμε ανασφαλείς και ανενημέρωτοι.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.