Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.


Σίγουρα θα έχετε γνωρίσει στη ζωή σας τουλάχιστον έναν άνθρωπο που είναι πάντα σε δράση και σπάνια αποκαλύπτεται, που δρα ύπουλα και παίζει πάντα με κλειστά χαρτιά, που σκοπός του είναι να νικήσει, να επιβληθεί και να πάρει αυτό που θέλει με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτοί οι ‘τύποι’ είναι οι λεγόμενοι ‘χειριστικοί’ και αποτελούν ένα «επικίνδυνο» είδος ανθρώπων, αφού σπάνια υπολογίζουν τη στάση και τα συναισθήματα του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους. Αν και φαίνεται παράδοξο, χειριστικά είναι πολλά άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, προχωρημένης ηλικίας ή άτομα που έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι, για να ξεχωρίσετε αυτό το -όχι και τόσο σπάνιο- είδος και πάμε να τους γνωρίσουμε:

- Μπορεί να πείτε κάτι που είναι πέρα για πέρα αλήθεια και να σας την γυρίσει όπως εκείνος θέλει και επιθυμεί. Είναι ικανός ακόμα και να κλάψει για να σας πείσει. Πιστέψτε την διαίσθησή σας και όχι αυτά που ακούτε να ‘βγαίνουν’ από τα χείλη του.
- Πάντα είναι πρόθυμος να βοηθήσει, αν και δεν το επιθυμεί πάντα. Τα μη λεκτικά μηνύματα (θα τα αναπτύξουμε λίγο παρακάτω...) θα σας δώσουν τις πληροφορίες που ζητάτε. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ το γεγονός ότι δεν θέλει να σας βοηθήσει!
- Λέει κάτι τώρα και λίγο αργότερα ισχυρίζεται ότι δεν το είπε ποτέ! Λίγο πριν πάτε στο πιο κοντινό σας φαρμακείο για να προμηθευτείτε ηρεμιστικά, χαλαρώστε και εμπιστευτείτε και πάλι το ένστικτό σας.
Όχι μόνο λέει ότι το άσπρο είναι μαύρο, αλλά αισθάνεστε ότι κοντεύει να σας πείσει κιόλας!
- Ειδικότητά του: Να σας δημιουργεί ενοχές! Επειδή του μιλήσατε ή δεν του μιλήσατε, επειδή τον κοιτάξατε ή δεν τον κοιτάξατε, κοκ. Πάρτε το απόφαση, ότι και αν κάνετε δεν είναι ποτέ αρκετό ή σωστό.
- Ειδικότητα Νο.2: Να το παίζει θύμα! Πάντα ισχυρίζεται ότι έχει ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη και μαντέψτε...τις περισσότερες φορές τις απολαμβάνει με μεγάλη χαρά από εμάς.
- ‘Παίζει’ ύπουλα και βρώμικα. Πολλές φορές ‘θα βάλει’ λόγια δικά του σε τρίτους. Μην παραξενευτείτε, απλά απομακρύντε τον από το περιβάλλον σας.
- Αν εσείς έχετε πονοκέφαλο, ο τύπος αυτός έχει τουλάχιστον εγκεφαλικό! Πάντα είναι σε χειρότερη κατάσταση από εσάς και βέβαια αν του το επισημάνετε, θα σας πει τουλάχιστον «εγωιστή»!
- Η δική του κακή ψυχολογία εξαπλώνεται μαγικά σε όλους γύρω του. Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ, οι δικές σας ανάγκες θα πάνε περίπατο και θα ασχολείστε μόνο με τα δικά του προβλήματα και τις δικές του κρίσεις.
- Ακόμα και στην αρχή της γνωριμίας σας δείχνει μεγάλη οικειότητα και σας εκμυστηρεύεται πολύ προσωπικά θέματα (συνήθως προβλήματα...) προκειμένου να τον λυπειθείτε και να του συμπαρασταθείτε.
Σημαντικό είναι επίσης να προσέξουμε και τη μη λεκτική συμπεριφορά του άλλου για να την κάνουμε με «ελαφρά πηδηματάκια» νωρίς-νωρίς.
- Το ρυτιδιασμένο πρόσωπο δεν δείχνει μόνο ανησυχία. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φανερώνει την πρόθεση του ατόμου να συγκεντρωθεί, ώστε να ελέγξει τι θα πει και να κρύψει τα πραγματικά του συναισθήματά του.
- Αν το άτομο χαμογελάει και τα μάτια παραμένουν ‘αγέλαστα’...υποψιαστείτε!
- Αποφεύγει να σας κοιτάει στα μάτια: Δεν δηλώνει μόνο ντροπή και δειλία, αλλά και ότι δεν είναι και πολύ ξεκάθαρος μαζί σας.
- Χέρια μπροστά στο στόμα: Σίγουρα δεν λέει όλη την αλήθεια!
Τέλος, σκεφτείτε ότι μια πηγαία και αυθόρμητη έκφραση δεν διαρκεί συνήθως πάνω από 5-10 δευτερόλεπτα. Αν διαρκεί παραπάνω, μάλλον δεν είναι αληθινή, ειδικά όταν πρόκειται για εκφράσης έκπληξης, χαράς και συγκίνησης.
Δεν λέμε να αρχίσετε να υποψιάζεστε όλα τα άτομα του περιβάλλοντός σας για το αν είναι διπρόσωπα, ύπουλα και χειριστικά, απλά σας εφιστούμε την προσοχή, έτσι ώστε να παρατηρείτε λίγο περισσότερο τη συμπεριφορά και την εικόνα των γύρω σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν ‘ανακαλύψετε’ ένα τέτοιο άνθρωπο δίπλα σας, καλό είναι να το απομακρύνετε γιατί μόνο κακό μπορεί να σας κάνει. Και για να δώσουμε ένα ελαφρυντικό και σε αυτά τα άτομα, δεν έχουν γεννηθεί με αυτή τη στάση, απλά την δοκίμασαν (ή αναγκάστικαν να το δοκιμάσουν...), έπιασε και έχουν καταλάβει ότι έτσι φτάνουν πολύ γρήγορα στον στόχο τους. Το αν θα το δεχτείτε εσείς ή όχι...είναι δικό σας θέμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.