Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Εξωγήινη ζωή στον κομήτη 67P "βλέπουν" επιστήμονες


Η παγωμένη επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, στον οποίο πραγματοποίησε ιστορική προσγείωση το διαστημικό σκάφος Philae, τον Νοέμβριο του 2014, μπορεί να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σύμφωνα με αστροβιολόγους στη Βρετανία.
Ειδικότερα, ο Δρ Max Wallis από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του Μπάκιγχαμ, υποστηρίζουν ότι ο κομήτης μπορεί να είναι το "σπίτι" ζωντανών μικροβίων.

Οι δύο επιστήμονες παρουσίασαν την έρευνά τους, στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία, την περασμένη Δευτέρα, 6 Ιουλίου.
Σε email που έστειλε στα Fox News, ο Δρ Wallis εξηγεί ότι η υπόθεση του ιδίου και του συναδέλφου του βασίζεται σε "όσα έχουμε ανακαλύψει για τα στρώματα στην επιφάνεια του κομήτη Churyumov-Gerasimenko – μέταλλα και ανθρακώδης σκόνη σχηματίζουν έναν προστατευτικό φλοιό πάνω από ένα σύμπλεγμα ενώσεων του άνθρακα και νερού".
Το παραπάνω, όπως το περιγράφει ο Δρ Wallis, "συνιστά έναν θετικό βιότοπο για μικροβιολογία, καθώς ο κομήτης ζεσταίνεται, πλησιάζοντας τον ήλιο".

Μικροοργανισμοί κρυμμένοι στον πάγο

Σε δελτίο τύπου της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, σημειώνεται ότι τα δεδομένα που συνέλεξε το Philae αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά του κομήτη 67P. Αυτά, "υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μείγματος πάγου και οργανικού υλικού το οποίο ενοποιείται με την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον ήλιο, καθώς τον προσεγγίζει ο κομήτης", αναφέρεται στο δελτίο τύπου και προστίθεται ότι σε τέτοιο περιβάλλον "μπορούν να υποστηριχθούν ενεργοί μικροοργανισμοί".
Κρύβονται κάπου εδώ μικροοργανισμοί που "περιμένουν" την αύξηση της θερμοκρασίας; (credit: ESA/Rosetta/NAVCAM)
Κρύβονται κάπου εδώ μικροοργανισμοί που "περιμένουν" την αύξηση της θερμοκρασίας; (credit: ESA/Rosetta/NAVCAM)
Στο μοντέλο των δύο επιστημόνων, οι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να ζουν σε ρωγμές στον πάγο στην επιφάνεια του κομήτη. Κάποιοι εξ αυτών θα μπορούσαν να είναι ενεργοί ακόμη και σε θερμοκρασίες -40 βαθμών Κελσίου – θερμοκρασίες τις οποίες προσέγγισαν περιοχές του 67P τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν παρατηρήθηκαν και εκπομπές αερίου.
"Καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον ήλιο, η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι εκπομπές αερίου αυξάνονται και οι μικροοργανισμοί πρέπει να γίνονται όλο και πιο ενεργοί", αναφέρει η Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας, στο δελτίο τύπου, περιγράφοντας την υπόθεση των δύο Βρετανών ειδικών.

67P: πιο φιλόξενος για ζωή και από τη Γη;

Rosetta [σ.σ. η αποστολή που πέτυχε, στις 12/11/2014 , την πρώτη προσγείωση σε κομήτη στην ιστορία – εκείνη του σκάφους Philae] έδειξε ότι ο κομήτης 67P δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα κατεψυγμένο, ανενεργό σώμα, αλλά ότι υποστηρίζει γεωλογικές διαδικασίες και θα μπορούσε να είναι πιο φιλόξενος για ζωή από την Αρκτική και την Ανταρκτική", δήλωσε ο Δρ Wallis.
Η ανίχνευση πολύπλοκων οργανικών μορίων στην επιφάνεια του κομήτη από το Philae, καθώς και υπέρυθρες εικόνες που εξασφάλισε η Rosetta είναι -κατά τους Wallis και Wickramasinghe- δύο ακόμα αποδεικτικά στοιχεία της θεωρίας για ύπαρξη εξωγήινης ζωής στον κομήτη 67P.



http://www.pathfinder.gr/stories/4441894/exwghinh-zwh-ston-komhth-67p-blepoyn-episthmones/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)