Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

«Πιο εύκολοι οι πλειστηριασμοί»


Ένα βουνό από χαρτιά... Αυτό θύμιζαν οι 977 σελί­δες στις οποίες «στοιβάχθηκε» το νομοθέτημα που ψήφισε χθες το βρά­δυ η Βουλή ως το δεύτε­ρο μέρος των προαπαιτούμενων που έθεσαν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση.

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος πέρασαν οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δι­κονομίας και η ενσωμάτωση της κοι­νοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών προκειμένου να ανάψει «πράσινο φως» στη συνέχιση και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσε­ων για τη σύναψη της οριστικής συμ­φωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.


Την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας γνωστοποίησαν παράγοντες της κυ­βέρνησης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονο­μίας θα τεθεί σε ισχύ από την πρώ­τη ημέρα του νέου έτους (1/12016). Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανεί­ων.

Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο. Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονο­μίας, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμι­κό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι - όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους πα­ρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολι­τών μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, χθες το πρωί, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένω­σης Τραπεζών.

Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελ­λάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προ­στασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στο ζήτημα των πλειστηριασμών έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μέ­χρι το τέλος του έτους θα ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστα­σίας των δανειοληπτών και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες αναμένουν τις νέες νο­μοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρ­νησης οι οποίες θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο από το 2016.

Τα... «ψιλά» γράμματα

Οι μεταβολές στον Κώδικα Πολι­τικής Δικονομίας, ωστόσο, φέρνουν μια σειρά από αλλαγές στην καθημε­ρινότητα, οι οποίες πρακτικά θα οδη­γήσουν στο καναβάτσο τον ήδη ανί­σχυρο δανειολήπτη, παρατηρεί, μιλώ­ντας στο «Π» ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

Όπως εξηγεί ο έμπειρος νομικός, με τις αλλαγές γίνονται πιο εύκολοι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες.

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει για τους πλειστηριασμούς ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.

Στην πράξη, επισημαίνει ο Γιώργος Νικολακόπουλος, αυτό σημαίνει ότι οι τράπε­ζες μπορούν να θέτουν το ακίνητο σε πλειστηριασμό με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έναρξης, εν συνεχεία κάποιος να το αγοράσει εύκολα και φτηνά και ο δανειολήπτης να συνεχίζει να χρω­στά το υπόλοιπο ποσό του δανείου.

Με το νέο νομικό καθεστώς οι τρά­πεζες αποκτούν τον «πρώτο λόγο» (65%) αναφορικά με τα χρήματα που αντλούνται από την πώληση του ακι­νήτου στον πλειστηριασμό.

Πλέον οι τράπεζες, τονίζει στο «Π» ο δικηγό­ρος, εισπράττουν πρώτες τα χρήμα­τα από τον πλειστηριασμό ακινήτων επιχειρήσεων που κλείνουν και ακο­λουθούν στην είσπραξη από πιθανές οφειλές οι εργαζόμενοι, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι σήμε­ρα η σειρά ήταν η εξής: εργαζόμενοι, εφορία, ταμεία, τράπεζες. Μάλιστα, με την αλλαγή στη σειρά ελλοχεύει ο κίνδυνος ο οφειλέτης να οδηγηθεί στη φυλακή και αυτό γιατί ανεξόφλη­τα χρέη προς το Δημόσιο μπορεί να φέρουν κάποιον αντιμέτωπο με ποινι­κές κυρώσεις.

Η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ακροαματική διαδι­κασία είναι ακόμη μία σημαντική αλ­λαγή που επέρχεται με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Πλέον οι προ­θεσμίες και η εκδίκαση συντομεύουν πολύ, ενώ περνά σε «πρώτο πλάνο» η εξέταση... εγγράφων και όχι μαρτύ­ρων, στην πλειονότητα των περιπτώ­σεων, με την... έγγραφη διαδικασία να περιορίζει τον δικηγόρο στην κατά­θεση εγγράφων, σημειώνει ο δικηγό­ρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

Το νομοσχέδιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταβο­λές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομί­ας βασίστηκαν στο νομοσχέδιο του Χ. Αθανασίου, ένα σχέδιο νόμου όμως που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έφερε προς ψήφιση καθώς την... πρόλαβαν οι πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αλ­λαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονο­μίας αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, με σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο διεξαγωγής της πρωτόδικης δίκης και στην αναγκαστική εκτέλεση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η σημαντικότερη καινοτομία είναι ότι αντικαθίσταται η μέχρι σήμερα προ­φορική τακτική διαδικασία με την έγγραφη. Δηλαδή, μέχρι σήμερα, για την εκδίκαση μιας υπόθεσης, ήταν υποχρεωτική η εξέταση μαρτύρων και συμπληρωματικά η προσκόμιση εγγράφων.

Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις που προσδιορίζονταν σε μία δικάσι­μο, αφού η εξέταση των μαρτύρων εξαντλούσε το ωράριο, με συνέπεια οι υποθέσεις να αναβάλλονται. Με τις νέες διατάξεις για την εκδίκαση μιας υπόθεσης απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων, ενώ η εξέταση μαρτύρων είναι προαιρετική και γίνεται μόνον αν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι απα­ραίτητη για την απόδειξη των ισχυρι­σμών των διαδίκων.

Επίσης, για να περιορισθούν οι κα­θυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αναγκαστικής εκτέλεσης, οι νέες διατάξεις μειώνουν αφενός τον αριθμό των ένδικων βοη­θημάτων κατά των επιμέρους πράξε­ων αναγκαστικής εκτέλεσης και αφε­τέρου τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των πράξεων που οδηγούν στην ολοκλήρωση της ανα­γκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή στον πλειστηριασμό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)