Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι αρετές, χωρίς την ψυχή να τις μετριάζει;


Αλήθεια, αναλογιστήκατε ποτέ πόσο εύκολα η υψηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να γίνει ναρκισσισμός, η οργανωτικότητα εμμονή, η αυτοπεποίθηση φιλαυτία, η μετριοφροσύνη ανασφάλεια, το χιούμορ αγένεια, η ντομπροσύνη αμετροέπεια, η αυτοσυγκράτηση καταπίεση, η επιμονή στενομυαλιά, η υπομονή αφέλεια, το όραμα ψευδαίσθηση, η ενδοσκόπηση κατάθλιψη, η πειθώ λαϊκισμός, η πειθαρχία αποπροσωποποίηση;

Μια αδιόρατη γραμμή χωρίζει το καλό από το κακό..

Τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά στους ανθρώπους είναι οι ιδιότητες εκείνες, που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως προσωπικές αρετές. Πρώτον, επειδή οι περισσότεροι τις
αναγάγουν σε κοσμοθεωρία και στάση ζωής, που και οι υπόλοιποι πρέπει να ενστερνιστούν, αλλά κυρίως γιατί δεν κατανοούν ότι τα "δυνατά σημεία" μεταβάλλονται εύκολα σε παγίδα, λίγο αν αυξηθεί η ένταση με την οποία εκδηλώνονται. 


Για την ακρίβεια η αρετή είναι ένα είδος συμπεριφοράς, που αποκτά αξία μέσα στο πλαίσιο, στο οποίο εξελίσσεται, και γίνεται αποτελεσματική, μόνο αν αναφέρεται στο κοινό αγαθό.
 

Και αν κάποιοι, σε κρίσεις αυτογνωσίας, επιχειρούν να αλλάξουν τα ελαττώματά τους, ποιος είναι αυτός, που θα τολμήσει να πειράξει, όσα έχει εξιδανικεύσει ή εκείνα που η κοινωνία δέχεται ως παραδειγματικά..
 

ΣΚΟΡΠΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.