Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Σημάδια ότι το συκώτι σας έχει πρόβλημα


Υπάρχουν παραπάνω σημάδια από τον πόνο και την κίτρινη όψη δέρματος, ότι το ήπαρ σας δεν είναι υγιές. Ακολουθούν ανεπαίσθητα σημάδια ότι το όργανο μπορεί ενδεχομένως να μη λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Το ήπαρ γενικά μπορεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό να επιδιορθώσει τα κύτταρα που υπέστησαν βλάβη. Ωστόσο, μετά από μεγάλη βλάβη αυτά τα κύτταρα ποτέ δεν ιώνται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Όταν συμβεί αυτό, σημάδια και συμπτώματα ηπατικής βλάβης είναι πιο σοβαρά.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι τόσο μη συγκεκριμένα (κούραση, ναυτία, ανορεξία) που πολλοί μπορεί ενδεχομένως να μην τα προσέχουν εξαρχής.

Ακολουθούν συμπτώματα που δείχνουν ότι το ήπαρ σας μπορεί να έχει πρόβλημα.
 

Κνησμός

Πιθανόν δεν λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τον κνησμό αν δεν υπάρχει εξάνθημα. Ωστόσο, η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει χολή στο κυκλοφορικό λόγω βλάβης στο ήπαρ.

Όταν ο χοληδόχος πόρος μπλοκάρεται, η χολή λιμνάζει και επιστρέφει στο κυκλοφορικό. Συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα και προκαλείται κνησμός.
 

Αραχνοειδή αιμαγγειώματα

Πρόκειται για μικρά τριχοειδή αγγεία που μοιάζουν με αράχνη κάτω από το δέρμα. Προκαλούνται από υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, που είναι ένδειξη ότι τη ήπαρ δεν δουλεύει κανονικά και δεν μεταβολίζει τις ορμόνες.

Αυτές οι φλέβες συχνά φαίνονται στο πρόσωπο και τα πόδια λόγω της μεγέθυνσης των αρτηριδίων, των ‘’κλαδιών’’ που προέρχονται από τις αρτηρίες στα τριχοειδή αγγεία.
 

Μελανιές και αιμορραγία

Αν βλέπετε ότι εμφανίζετε εύκολα μελανιές ή αίμα μετά από τραυματισμό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το ήπαρ σας δεν είναι υγιές. Οι πρωτεΐνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος δεν παράγονται πια σε επαρκείς ποσότητες.
 

Άσχημη αναπνοή

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να δείχνει ενδεχομένως πολλά προβλήματα υγείας, όπως ιγμορίτιδα ή περιοδοντίτιδα, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι ηπατικής βλάβης. Η κακοσμία του στόματος στην ηπατική ανεπάρκεια είναι επίσης γνωστή ως ηπατική δυσοσμία. Πρόκειται για φρουτώδη οσμή στην αναπνοή που προκαλείται από υψηλό επίπεδο διμεθυλοσουλφιδίου, που εμφανίζεται στο αίμα όταν κάποιους έχει κίρρωση του ήπατος.
 

Κηλίδες και υπέρχρωση στο πρόσωπο

Υπέρχρωση στο πρόσωπο μπορεί να συμβεί αν το ήπαρ είναι αργό και δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε. Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί κατάλληλα, τα οιστρογόνα στο σύστημα αυξάνονται. Αυτό προκαλεί μια ουσία, την τυροσινάση, ένζυμο που περιέχει χαλκό να παράγει περισσότερη μελανίνη και οδηγεί σε κηλίδες στο πρόσωπο ή όλο το σώμα.
 

Κόκκινες παλάμες

Κόκκινες παλάμες που προκαλούν κνησμό και αίσθηση καψίματος (Παλαμιαίο ερύθημα) μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής βλάβης. Η κατάσταση συμβαίνει ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικών επιπέδων ορμονών στο αίμα.
 

Έλλειψη συγκέντρωσης

Πασχίζετε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά; Η έλλειψη συγκέντρωσης θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι μη υγιούς ήπατος.

Δυο από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ήπατος είναι να αποτοξινωθεί και να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός.

Όταν το αίμα είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες που προκαλούνται από ήπαρ που δεν λειτουργεί καταλληλα ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεαστεί. Μαζί με τον πεσμένο μεταβολισμό ή την ενέργεια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση που επηρεάζει την πνευματική διαύγεια. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφρά σημάδια αφηρημάδας ή μεγάλα προβλήματα, όπως κώμα.

https://www.iatronet.gr/ygeia/peptiko-ipar/article/48740/simadia-oti-to-sykwti-sas-exei-provlima.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.